Veilig Amsterdam


Dienst Zorg en Samenleven - Amsterdam opent Coördinatiepunt Mensenhandel

14/05/2007 - Op 8 mei 2007 opende wethouder Vos officieel een coördinatiepunt mensenhandel. Hulpverlening en politie werken daarin samen aan de bestrijding van mensenhandel en gedwongen prostitutie.

Vaste opvangplekken
Op initiatief van de gemeente beschikt Amsterdam nu over tien vaste opvangplekken voor meisjes en vrouwen die worden weggehaald of weglopen uit bordelen of vanachter ramen. Voorheen werden deze slachtoffers in acute situaties elders in het land ondergebracht. De vrouwen worden nu in de stad zelf opgevangen en krijgen begeleiding om te herstellen en aangifte te doen.

Directe lijn met politie
De hulpverlening is nog meer gekoppeld aan opsporing. Nieuw is de directe lijn met de politie, die de opsporing van vrouwenhandel ook wil intensiveren. Het coördinatiepunt in Amsterdam is al een paar maanden actief in het bestaande opvangcentrum van HVO Querido in de Spaarndammerbuurt.

Training voor meer deskundigheid
In juni organiseert de gemeente een tweedaagse training voor alle betrokken partners, zodat zij over voldoende kennis beschikken wat betreft wet- en regelgeving. Op de tweede dag wordt een grotere groep uitgenodigd en getraind om misstanden te signaleren en op de juiste wijze mensen te kunnen doorverwijzen naar de hulpverlening.

Kijk ook bij

> Prostitutie »
> site Dienst Zorg en Samenleven »