Partij van de Arbeid

'Ontslagvergoeding maximaal 90.000 euro'

14-05-2007 12:12

PvdA-kamerlid Ton Heerts wil dat het kabinet maatregelen neemt tegen hoge ontslagvergoedingen in de publieke en semipublieke sector, zoals afgesproken in het regeerakkoord. Heerts wil dat de ontslagvergoeding in de publieke en semipublieke sector moet worden beperkt tot maximaal 90.000 euro.

In het coalitieakkoord staat dat er een maximum wordt gesteld aan de ontslagvergoeding van topverdieners in de publieke sector. Heerts wil dat het kabinet haast maakt deze afspraak na te komen: Het kabinet moet niet afwachten of sociale partners daar wel of niet iets over afspreken in de marktsector. Minister Donner moet gewoon zelf, volgens afspraak, met een norm voor de publieke sector komen. Doet hij dat niet, dan komen wij ermee. Wat de PvdA betreft is die norm drie keer het modale inkomen (90.000 euro).

Voor de ambtenareninkomens onder de 90.000 euro mogen sociale partners zelf bepalen wat de ontslagvergoeding wordt. Heerts: Maar het uitgangspunt is dat de totale ontslagvergoeding inclusief bovenwettelijke ww-uitkeringen in de publieke sector, nooit meer mag worden dan drie keer modaal.

Heerts verwacht weerstand op zijn voorstel maar wil toch dat het kabinet de afspraken in het regeerakkoord snel nakomt en dat er op korte termijn een maximum wordt gesteld aan de ontslagvergoeding van topverdieners in de publieke sector, zoals bestuurders van energiebedrijven, woningbouwcorporaties en ziekenhuizen. Heerts: Dit gaat wel om ons belastinggeld en de maatregel treft de echte topverdieners. Daar zijn wij voor.