Gemeente Aalten


14-05-2007
De gemeente Aalten gaat voor een vitaal platteland Werkbaar beleid voor Plattelandsontwikkeling in de maak.

Sinds enkele weken is de gemeente Aalten bezig met het ontwikkelen van een samenhangend beleid voor plattelandsvernieuwing. Dit beleid zal het opstarten van een neven- of hoofdactiviteit in het buitengebied eenvoudiger maken. Voor het ontwikkelen van dit beleid heeft de gemeente een stagiair aangenomen. Bas Luijmes komt uit Varsseveld en studeert "Regionale ontwikkeling en innovatie" aan Hogeschool Larenstein te Wageningen. Hij zal zich de komende tijd bezig houden met het samenvoegen van beleid, regelgeving en subsidies die komen kijken bij het starten van een nevenactiviteit in het buitengebied.

Wanneer u in het buitengebied woont en u van plan bent een nevenactiviteit op te starten loopt u al snel tegen een wirwar van beleid, wetten en regels aan. Het buitengebied heeft vele verschillende functies waaronder; landbouw, natuur, landschap, wonen en recreatie en toerisme. Hierdoor wil het nog wel eens dat onderlinge belangen met elkaar botsen. Hierdoor ontstaat onduidelijkheid. Deze onduidelijkheid zorgt ervoor dat het opzetten van bijvoorbeeld een nevenactiviteit langer duurt dan nodig is, of dat de nevenactiviteit zelfs afgewezen wordt. Dit is natuurlijk niet de bedoeling, en daarom wordt er nu een nieuw samenhangend beleidsstuk gemaakt. Met dit beleidsstuk staat al het beleid, wet- en regelgeving, subsidies en informatiebronnen in één overzichtelijk document weergegeven. Zowel burgers als ambtenaren hebben zo per nevenactiviteit een overzicht van zaken waaraan gedacht moet en kan worden bij het opstarten van de activiteit.

Tot nu toe is het plan van aanpak vastgesteld, deze geeft de opbouw van de beleidsnotitie weer. Het bestaande beleid is geselecteerd. De subsidiestromen, voorwaarden en procedures zijn bekeken. Verder zijn er diverse organisaties, verenigingen en informatiebronnen geïnventariseerd. Dit alles wordt bij elkaar gevoegd en gekoppeld aan neven- en hoofdactiviteiten om zo tot een duidelijk en overzichtelijk beleidsstuk te komen.
Tijdens het samenvoegen van het bestaande beleid, regels en wetten worden de onderlinge knelpunten duidelijk. Ook zullen hiernaast de knelpunten uit de praktijk worden onderzocht. Deze knelpunten zullen vervolgens aandachtig worden bekeken en bediscussieerd tijdens de 'discussieavond' waarna de nodige aanpassingen opgenomen worden in het nieuwe beleidsstuk of in het bestemmingsplan.

Plan van aanpak vastgesteld door B&W week 17
Ter kennis name plan van aanpak door ROWM week 25 Discussie avond week 27
Beleidsnotitie klaar voor B&W week 32
Advies vanuit de commissie ROWM week 39
Beleidsnotitie vaststellen door de Raad week 42

De discussieavond zal plaats gaan vinden in week 27. Nadere informatie hierover volgt.

Heeft u vragen over dit onderwerp? Of heeft u zelf knelpunten of aandachtspunten, op het gebied van het opzetten van nevenactiviteiten, recreatie, toerisme, natuur of landschap, waarvan u vindt dat er duidelijkheid over moet komen? Neemt u dan contact op met;

Bas Luijmes, gemeente Aalten, VRO
Telefoon: 0543-493157 of e-mail: b.luijmes@aalten.nl