Arbeidsmarkt Brainport zit goed op slot

14.05.2007 / 12:12 / Rubriek: Economie / Organisatie: Intelligence group

Intelligence group

Arbeidsmarkt Brainport zit goed op slot

Hoogopgeleide Technici en ICTers in de Brainport zijn minder actief op zoek naar een baan, hebben een groter arbeidsmarktvertrouwen, zijn minder snel bereid te verhuizen voor een baan en blijven het liefst in de eigen regio wonen. Dit blijkt uit het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO) van Intelligence Group. In opdracht van de AMC Academie zijn sinds 2006 185 hoogopgeleide Technici en ICTers in de regio Brainport Zuid-Nederland vergeleken met 1307 hoogopgeleide Technici en ICTers buiten deze regio.

Veel niet baanzoekers in Brainport
Wanneer gekeken wordt naar het arbeidsmarktgedrag van hoogopgeleide Technici en ICTers in de Brainport is de groep die aangeeft niet op zoek te zijn naar een (nieuwe) baan opvallend groot. 37% van de hoogopgeleide Technici in de Brainport geeft aan niet op zoek te zijn naar een baan. Buiten de regio ligt dit percentage op 30%. Ook de groep die actief of latent op zoek is naar een baan is kleiner in de Brainport regio dan daarbuiten

Arbeidsmarktvertrouwen onder werknemers Brainport is groot Op de vraag Verwacht u binnen een jaar uw huidige baan te verliezen? antwoordt 87% van de hoogopgeleide Technici in de Brainport nee. Onder hoogopgeleide ICTers in de Brainport is dit 85%. Van de hoogopgeleide Technici en ICTers buiten de Brainport verwacht 83% niet binnen een jaar zijn of haar huidige baan te verliezen.

Eens Brainport, altijd Brainport
Bijna eenderde van de hoogopgeleide Technici en ICTers in de Brainport geeft sterk de voorkeur aan een bedrijf waarbij men in de regio kan blijven wonen. Onder dezelfde doelgroep buiten de Brainport is dit slechts eenvijfde.

Stelling: Ik geef de voorkeur aan een bedrijf waarbij ik in de regio kan blijven wonen.

Technici en ICTers in de Brainport Technici en ICTers buiten Brainport Niet mee eens 7% 9%
Neutraal 13% 17%
Wel mee eens 50% 52%
Helemaal mee eens 31% 22%

Ook is de verhuisbereidheid onder werknemers in de Brainport klein. Tweederde van de hoogopgeleide ICTers en ruim de helft van de hoogopgeleide Technici geeft aan niet te willen verhuizen voor een nieuwe baan. Werknemers binnen de Brainport zijn dus beduidend minder flexibel met betrekking tot verhuizen dan hun collegae buiten de Brainport. Heeft een werknemer zich eenmaal gevestigd in de regio dan is de kans vrij groot dat zijn of haar verdere carrière zich binnen de grenzen van de Brainport zal afspelen.

Meest Favoriete Werkgever regionaal georiënteerd
De sterke binding met de regio komt ook terug in de lijst van Meest Favoriete Werkgevers. Hieronder staat de top 3 waarin een kwart (26%) van alle hoogopgeleide Technici in de Brainport DAF als Meest Favoriete Werkgever noemt. Hoogopgeleide ICTers in de Brainport hebben Philips op de eerste plaats staan. Philips scoort met een tweede plek ook buiten de Brainport regio erg goed onder hoogopgeleide Technici en ICTers.

MFW onder hoogopgeleide MFW onder hoogopgeleide MFW onder hoogopgeleide Technici in de Brainport ICTers in de Brainport Technici en ICTers buiten de Brainport

1. DAF 1. Philips 1. Shell

2. Philips 2. Rabobank 2. Philips

3. Rabobank 3. Belastingdienst 3. Rabobank

Arbeidsmarkt Brainport op slot?
Volgens GeertJan Waasdorp (docent aan de AMC Academie, waar binnenkort gestart wordt met expertsessies over dit onderwerp) is de arbeidsmarkt in de Brainport minder gemakkelijk dan de arbeidsmarkt voor Technici en ICTers buiten de Brainport. Waasdorp zegt hierover: Toch is er nog voldoende arbeidspotentieel beschikbaar indien werkgevers doelgroepgerichter gaan werven en hun kansen in België en Duitsland beter benutten. Je bent tegenwoordig sneller van Leuven in Eindhoven dan dat je van Eindhoven in Utrecht bent. Waarom dan je pijlen alleen op Nederland richten?

Verantwoording
Elke maand worden 1.400 personen ondervraagd in het AGO. Deze personen zijn representatief voor de potentiële Nederlandse beroepsbevolking (iedereen tussen de 15 en de 64 jaar die voor minimaal 12 uur beschikbaar is/komt op de Nederlandse arbeidsmarkt).

In dit onderzoek is de regio Brainport Zuid Nederland gedefinieerd volgens de Cebuco indeling en zijn de volgende regios meegenomen: Eindhoven, Den Bosch, Tilburg en Roermond Weert.