Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Nieuws
35 jaar waarnemingen van optische verschijnselen 14 mei 2007 - Dit jaar is 35 jaar geleden dat de verenigde weeramateurs in ons land begonnen met waarnemingen van optische verschijnselen. De bijeenkomst van de Vereniging voor Weerkunde en Klimatologie (VWK) van 12 mei jl stond geheel in het teken van dit jubileum.
Complexe halo precies op de geografische Zuidpool in Antarctica met circumzenitale boog en de bogen van Parry en Tape. Foto: G. Können, 2 januari 1998. Bron: Meteorologischer Kalender 2000, Deutsche Meteorologische Gesellschafft, Berlijn.
Kring om e zon, G. Können, 2 januari 1998

Initiatiefnemer indertijd van weeramateur en weerfotograaf Peter Paul Hattinga Verschure, medeoprichter van de Vereniging van Weeramateurs. Dankzij hem is een waarnemingsnetwerk voor optische verschijnselen van de grond gekomen dat zelfs internationaal bekendheid geniet. Verschillende waarnemers in ons land noteren regelmatig wat zij zien aan kleurrijke lichtverschijnselen aan de hemel, zoals kringen om de zon met raakbogen in allerlei vormen en standen, regenbogen, poollicht en noem maar op.

Waarnemingen van optische verschijnselen zijn in het verleden ook gedaan door het KNMI dat in het grootste deel van de vorige eeuw een netwerk voor dit soort waarnemingen coördineerde. Nadat het KNMI in de jaren zestig was gestopt met deze waarnemingen zijn de weeramateurs in dat gat gesprongen. Ons land beschikt daardoor nu over een vrijwel onderbroken reeks waarneemgegevens van optische verschijnselen over een periode van meer dan honderd jaar.

Op zaterdag 12 mei jl blikte Peter Paul Hattinga Verschure terug op de 35-jarige periode van waarnemingen door weeramateurs. Oud KNMI-onderzoeker en specialist op het gebied van optische verschijnselen Günther Können hield een voordracht over unieke waarnemingen die hij deed tijdens expedities op de Zuidpool (Nader-verklaard- een eeuw halowaarnemingen).

Eerste uitgave: 14-05-07