LEI

Nieuwe trips lokstof ondersteunt telers bij plaagbeheersing RSS

14 mei 2007
Onderdeel: Plant Research International

Lokstofdispensers voor vroegtijdige signalering in juni beschikbaar

Een onderzoekgroep van Crop and Food Research uit Nieuw-Zeeland heeft samen met onderzoekers van Plant Research International, een nieuwe trips lokstof ontwikkeld voor toepassing in de praktijk. De nieuwe lokstof, die op een vangplaat moet worden toegepast, trekt mannetjes en vrouwtjes van trips aan. In het afgelopen jaar is de aantrekkingskracht van deze geurstof uitgebreid en met succes in de praktijk getest op Californische trips en tabakstrips in groente- en siergewassen. In alle geteste gewassen (paprika, aubergine, roos, gerbera, Philodendron, sluitkool en prei) is het product effectief. De geurstof vangt, afhankelijk van de omstandigheden, 2 tot 20 keer meer trips op blauwe of gele vangplaten dan op controleplaten zonder lokstof. De lokstofdispenser komt in juni via toeleveranciers beschikbaar voor telers.

De nieuwe, gepatenteerde lokstof onderscheidt zich van de recent geĂŻntroduceerde feromoon-lokstof voor Californische trips doordat ze effectief is tegen verschillende tripssoorten. Daarnaast laat ze ook een sterkere vangstverbetering zien, waardoor ze breed inzetbaar is. De onderzoekers van beide instituten willen samen met de sector onderzoeken hoe de lokstof ingezet kan worden in duurzame gewasbescherming.

Trips is een belangrijke plaag, die veel verschillende gewassen aantast, waarbij zowel directe zuigschade optreedt en ook virusoverdracht schade geeft. Voor een succesvolle beheersing van deze plaag is een goede en vroegtijdige waarneming een belangrijk hulpmiddel. De onderzoekers uit Nieuw-Zeeland en Nederland hebben meerdere jaren gespeurd naar stoffen die trips aantrekkelijk vinden. Dit heeft geleid tot de ontwikkeling van aangepaste plantenstoffen die voor mannetjes en vrouwtjes van meerdere tripssoorten aantrekkelijk zijn. Door de toepassing van de nieuwe lokstof is het mogelijk om vroegtijdig gerichte maatregelen te nemen. Ook het effect van biologische of chemische beheersmaatregelen kan nauwkeuriger worden gevolgd. Doordat meer trips worden gevangen met de lokstofdispensor is de signaleringsfunctie van de vangplaat ook verbeterd. Zo wordt voorkomen dat men te vroeg of te laat ingrijpt, of dat men te lang doorgaat met bestrijden. In alle gevallen bespaart dit de teler kosten en wordt de milieubelasting kleiner.

Dit onderzoek is medegefinancierd door het onderzoekprogramma voor Plantgezondheid van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en door de Stichting voor Onderzoek, Wetenschap en Technologie van de Nieuw-Zeelandse overheid.

Contact
Plant Research International
Willem-Jan de Kogel
willemjan.dekogel@wur.nl
0317 476225

Crop and Food Research
David Teulon
teulond@crop.cri.nz

+ 64 3 325 6400