Trimbos-instituut

14-05-2007
Start nieuwe fase in de campagne Alcohol en Opvoeding; ondersteuning en tips voor ouders

Utrecht, 14 mei 2007. Morgen starten het Trimbos-instituut en het NIGZ met het vervolg op de landelijke oudercampagne Voorkom alcoholschade bij uw opgroeiende kind. Recent onderzoek laat zien dat het binge-drinken (het drinken van grote hoeveelheden alcohol in één keer) in de leeftijdsgroep tussen 12 en 16 jaar is toegenomen. 75 procent van de jongeren die alcohol drinken, is binge-drinker (in 2003 was dit nog 64%). De grootste groep treffen we aan in de leeftijdsgroep van 15 en 16 jarigen (resp. 78,1 % en 86,8%). Via www.alcoholinfo.nl worden vragen beantwoord en heel concrete opvoedingstips aan ouders gegeven om het alcoholgebruik van hun kinderen te beperken. Begin juni zal de campagne ook op de winkelvloer te zien zijn.

Uit de eerste campagnefase (eind 2006) blijkt dat er een verschil is tussen de strategieën die door ouders als effectief worden gezien en de laatste wetenschappelijke inzichten over het omgaan met alcohol binnen het gezin. Zo vinden ouders regels stellen ingewikkeld en niet effectief. Maar zij zien praten met hun kinderen als een effectief instrument om het gebruik van alcohol te beperken. De nieuwste wetenschappelijke inzichten tonen juist aan dat praten over alcohol alleen effectief is als het gepaard gaat met het stellen van duidelijke regels en de handhaving hiervan.

Daarnaast blijkt dat, terwijl het overgrote deel van de ouders alcoholgebruik onder de 16 afwijst, drinkende jongeren juist aangeven dat ouders de belangrijkste verstrekkers van alcohol zijn. De meeste jongeren krijgen hun eerste drankje thuis, van hun ouders aangeboden en vaak al op zeer jonge leeftijd. Hoe jonger kinderen beginnen met drinken, des te groter zijn de gevolgen op lange termijn (kans op verslaving, hersenbeschadiging). Middels de campagne krijgen ouders informatie over de risico's en hele concrete tips om met alcohol om te gaan binnen de opvoeding. De tips, afkomstig uit internationale literatuur, zijn verzameld op de campagnesite: www.alcoholinfo.nl.

Het terugdringen van alcoholgebruik bij jongeren vraagt om een lange adem en een gezamenlijke aanpak door ouders, opvoeders, verstrekkers, overheden en andere partijen rond het kind. Alleen met een geïntegreerde aanpak van voorlichting en wettelijke maatregelen zoals het terugdringen van reclame en het handhaven van de leeftijdsgrens, kan het alcoholprobleem onder jongeren worden aangepakt en uiteindelijk leiden tot een verantwoord gebruik van alcohol in de Nederlandse samenleving.

---

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Communicatie van het Trimbos-instituut. Telefoon 030 - 297 11 16 of 030 - 297 11 12.
Bezoekadres: Da Costakade 45, Utrecht.
Postadres: Postbus 725, 3500 AS Utrecht.
Telefoon (030) 297 11 00 Fax: (030) 297 11 11