Actie Greenpeace op Noordzee voor bescherming kabeljauw

12 mei 2007

Noordzee -- Actievoerders van Greenpeace trachtten vanmorgen een kabeljauwvisser op de Noordzee te stoppen. Een zwemmer, afkomstig van het Greenpeaceactieschip Arctic Sunrise, blokkeerde midden op zee de koers van de Schotse visser Endurance. Gekleed in een waterdichte pak hield zij het bord `Cod in crisis' vast. Greenpeace voert actie tegen de gerichte vangst en significante bijvangst van kabeljauw om de ernstig aangetaste populatie voor verdere instorting te behoeden. Er moet een Europees verbod komen op de vangst van kabeljauw en dat grote delen van de Noordzee worden beschermt door middel van zeereservaten zodat de zee zich kan herstellen.

"Het gaat al jaren erg slecht met Noordzee kabeljauw, als we de kabeljauw nu niet in bescherming nemen en de vangst stoppen is hier in de toekomst helemaal geen kabeljauw meer", stelt Femke Nagel, campagneleider oceanen van Greenpeace Nederland en een van de actievoerders. "Nadat de kabeljauw in Canada is uitgeroeid, wordt nu ook de Noordzee en Oostzee leeggevist. Deze roofbouw moet direct stoppen."

Het vissersschip week niet van zijn koers; de actievoerder werd opzij geduwd door de boeggolf en later opgepikt door een rubberboot van Greenpeace. De actie vond plaats 40 mijl ten oosten van Unst, het meest noordelijke eiland van Groot-Brittannië.

Nederlandse vissers hebben 9.6% van de Europese quota. Veel Noordzeekabeljauw wordt in Nederland aangeland, ook door buitenlandse vissers. Sinds begin dit jaar gaat het om ruim 200 ton kabeljauw uit dit gebied.

ICES*, Het wetenschappelijke orgaan van de EU, adviseert al jaren een nulvangst om de kabeljauw de kans te geven te herstellen. Desondanks blijft de vangst en handel in kabeljauw uit de Noordzee toegestaan. Wereldwijd stellen wetenschappers dat gesloten gebieden waar geen schadelijke activiteiten zoals overbevissing plaats mogen vinden, vispopulaties en hele ecosystemen de kans bieden om te herstellen. Greenpeace voert daarom campagne voor het instellen van zeereservaten die 40 procent van de oceanen moeten beslaan.

Greenpeace is op meer fronten actief tegen de overbevissing van kabeljauw. Omdat de kabeljauwbestanden van de Noordzee zo sterk teruglopen, komt veel kabeljauw uit de Barentsszee naar Nederland. In de eerste helft van 2006 was bijna de helft van de aangelande Barentsszee kabeljauw in Nederland illegaal gevangen, constateerde Greenpeace in een rapport dat in februari werd gepubliceerd.

De Arctic Sunrise vaart de komende weken in de Noordzee om verdere uitroeing van bedreigde kabeljauw te stoppen. Er wordt momenteel door Europa gewerkt aan nieuwe wetgeving om de Europese wateren te herstellen, de Kaderrichtlijn Mariene Milieu. Deze wetgeving biedt Europa de kans om tot een netwerk van zeereservaten te komen. Nagel: "Nederland en de Europese Unie moeten een eind maken aan de vangst van kabeljauw en de Noordzee de ruimte geven om te herstellen."

Contact informatie


---

Voor meer informatie, beeldmateriaal of contact met de Arctic Sunrise:

Laura Westendorp, persvoorlichting Greenpeace Nederland, 06 25031013