Vereniging van Effectenbezitters


Effect 10: Sligro blijft 10% per jaar groeien

In Effect 10 komen de volgende onderwerpen aan bod:

Sligro blijft 10% per jaar groeien

Effect had een interview met Abel Slippens, de topman en grootaandeelhouder van voedingsmiddelengroot- en detailhandel Sligro. Slippens spreekt openhartig over de fouten van de concurrentie, over het winnen van 'maagaandeel' en over het vasthouden van de 10% groei per jaar die het bedrijf al 20 jaar neerzet. "Het kan het ene jaar een keer minder zijn, maar op lange termijn zullen omzet en winst met 10 procent per jaar blijven stijgen." Hij ziet ruimte aan de bovenkant van de markt, waar Albert Heijn niet meer mag overnemen. "In de loop van 2008 hebben we onze handen weer vrij voor eventuele volgende acquisities". Slippens over een overname van concurrent en plaatsgenoot Jumbo: "Nee, de familie van Eerd wil Jumbo niet verkopen. Ik heb het wel eens gevraagd"

VEB boekt dubbele overwinning
3 mei 2007 zal de geschiedenis ingaan als een goede dag voor de aandelenbelegger. De Ondernemingskamer beschikte dat aandeelhouders een wettelijk recht hebben op voorafgaande goedkeuring van belangrijke besluiten van de onderneming. Aanleiding was de verkoop door ABN Amro van haar Amerikaanse dochter LaSalle aan Bank of America. Op dezelfde dag oordeelde het Gerechtshof oordeelde dat World Online, ABN Amro en Goldman Sachs onrechtmatig hebben gehandeld tegenover World Online beleggers. In Effect wordt uitgebreid bij deze overwinningen voor de aandeelhouder stilgestaan.

Vastgoed Special
Veel aandacht voor vastgoed in deze editie van Effect. De valkuilen van vastgoed-cv's, een kennismaking met vier fondsen die niet zo vaak in de schijnwerpers staan: Eurocommercial Properties, Prologis, Eurocastle en Yatra. Verder een analyse van de kansen van het fusiebedrijf dat Unibail en Rodamco Europe zullen vormen en een technische blik door Hendrik Jan Davids op de koerspatronen van Nederlandse vastgoedbedrijven in de Midkap-index: Corio, VastNed Retail en Wereldhave.

Verder in Effect:

* De wet van Groenink: column van Peter Paul de Vries over de macht van aandeelhouders.
* Ahold: scheiden doet verblijden: de break-up value van Ahold ligt volgens analisten nog altijd ruim boven de huidige beurskoers.
* De Russen komen: column van Evert Waterlander over mogelijkheid dat Nederlandse bedrijven met Russische 'oliedollars' opgeslokt worden.
* Stuiteren: column van Corné van Zeijl over de sterk gestegen AEX-index.
* Internetreisbureaus floreren: sectoranalyse door Jacques Potuijt van de reissector, met aandacht voor Priceline.com en Expedia.
* Imtech verdient zijn premie: fundamentele analyse van de technische dienstverlener uit Gouda.
* Terughoudendheid met onderzoeksplicht: William Schonewille over de verhouding tussen mededelingsplicht van de financiële onderneming en de onderzoeksplicht van de klant.

De volledige artikelen kunt u lezen in Effect nummer 10. Voor de pers zijn de artikelen op aanvraag beschikbaar via het secretariaat van de VEB (070-3130000)

Vereniging van Effectenbezitters