Ingezonden persbericht


persinformatie
Tuinplanten helpen bloemenveilingen aan een omzetstijging

De tuinplanten hebben er in april voor gezorgd dat de gezamenlijke bloemenveilingen in Nederland een beter omzet hebben behaald dan in april 2006. De totale omzet nam toe met 1,5% tot 388 miljoen euro. De aanvoer daalde met 4,8% tot 1,2 miljard stelen. De prijs steeg met 2 cent tot 32 cent gemiddeld. Het warme en zonnige weer had grote invloed op de omzet- en aanvoercijfers voor zowel snijbloemen als planten. Voor sommige producten pakte dit warme weer goed uit, voor andere slecht. In negatieve zin speelde mee dat veel inkopen voor Pasen dit jaar al in maart werden gedaan. Door de warme periode in de afgelopen maand was er voor tuinplanten een ongekend goede vraag. De omzet van deze productgroep steeg sterk. Door een omzetstijging van ruim 29% compenseerden de tuinplanten de omzetdalingen van snijbloemen en kamerplanten. Tot en met april hebben de gezamenlijke bloemenveilingen een omzet gerealiseerd van 1,6 miljard euro. Dit is een stijging van 8,4%. De aanvoer nam af met 0,7% tot 4,9 miljard stuks. De gemiddelde prijs steeg in die periode met 2 cent tot 32 cent. Dit blijkt uit recente cijfers van de Vereniging van Bloemenveilingen in Nederland (VBN). Snijbloemen
De omzet van snijbloemen daalde met 5,7% tot 189 miljoen euro. De aanvoer daalde een kleine 5% tot net boven één miljard stelen. De gemiddelde prijs nam iets af maar bleef afgerond op 18 cent staan. Over het algemeen deden de producten die wat beter bestand waren tegen de warmte en producten met een zomerse uitstraling het beter dan de typische voorjaarsproducten.
. Tulipa kende geen beste maand. Door het warme weer in Europa was de vraag naar tulpen de afgelopen maand erg beperkt. Daarbij kwam dat vergeleken met vorig jaar de inkopen voor Pasen veelal in maart al waren gedaan. Hierdoor was de aanvoer maar ook de vraag al een stuk lager. Dit alles resulteerde in een daling van de omzet met 32,4%. De aanvoer was 13,3% lager. De prijs zakte van 14 cent naar 11 cent gemiddeld.
. Minder last van het warme weer had de verkoop van de troschrysanten. Deze sterke snijbloem werd weliswaar iets minder vaak aangevoerd (-0,7%) maar gemiddeld werd er wel 1 cent meer voor betaald. Dit resulteerde in een gemiddelde prijs van 21 cent. Hierdoor kon de omzet toenemen met 8,5%.
. In negatieve zin viel de prijsontwikkeling bij de geplozen chrysanten op. Door de veel te grote aanvoer (+51,7%) zakte de gemiddelde prijs met 8 cent tot 25 cent. De aanvoer nam harder toe dan de vraag naar dit product. Omdat de aanvoer zo groeide, was de omzet nog wel een stuk groter; +16,6%.
. Eustoma werd ruim 19% meer aangevoerd. Deze bloem met een zomerse uitstraling paste prima bij het weerbeeld. Kopers hadden daarom geen moeite met deze meeraanvoer. De gemiddelde prijs bleef afgerond onveranderd op 34 cent staan. De omzet nam bijna 20% toe. Kamerplanten
De omzet van kamerplanten bedroeg in april 116 miljoen euro. Dit was een daling van 1,2% ten opzicht van vorig jaar. Dat de omzetdaling niet groter uitviel was te danken aan de stijging van de gemiddelde prijs. Deze stijging, van 15 cent tot E1,61, kon de daling van de aanvoer met ruim 10% net niet goed maken. Deze aanvoerdaling werd met name door de mindere aanvoer van Primula (-2,6 miljoen planten) en Kalanchoe (-1,5 miljoen planten) veroorzaakt. Er werden in totaal een kleine 73 miljoen planten aangevoerd.
. Phalaenopsis was opnieuw de grootste omzetmaker de afgelopen maand. De omzet steeg met 6,3%. De aanvoer nam toe met 12,5%. Opvallend was dat de gemiddelde prijs wat daalde; van E 5,30 naar E 5,01. Vermoedelijk was het gebrek aan inkopen voor een echte bloemenfeestdag de oorzaak van deze lichte prijsdaling.
. De daling van de totale aanvoer van kamerplanten kan voor een deel worden toegeschreven aan de daling van de aanvoer van Kalanchoe. Hiervan werden ongeveer 1,5 miljoen planten minder aangevoerd dan een jaar eerder. De aanvoer daalde met 18,7%. De specifieke aanvoer voor Pasen was al een maand eerder verhandeld. Vandaar dat de cijfers nu deze aanvoerdip aangeven. De gemiddelde prijs nam met 12 cent toe tot 80 cent.
. Net als in het vorige jaar steeg de aanvoer van pot-Zantedeschia sterk. De aanvoer steeg met 30,5% tot 934 duizend stuks. Relatief gezien daalde de gemiddelde prijs maar beperkt. De omzet van deze productgroep stak er binnen de top 10 in positieve zin uit (+25,6%). Pot-zantedeschia is een populair product op het moment. Tuinplanten
De omzet van tuinplanten bedroeg in april een krappe 83 miljoen euro. Dit bleek een stijging van ruim 29% ten opzicht van een jaar eerder. De aanvoer steeg met een half procent tot 104 miljoen stuks. De gemiddelde prijs steeg van 63 naar 80 cent. Door het mooie weer in dit voorjaar was de Viola in tegenstelling tot vorig jaar vlot verhandeld. Hierdoor ontstond er al vroeg in het seizoen ruimte voor de verhandeling van andere tuinplanten. Aangevuld met het zonnige weer in april zorgde dit voor een ongekende run op tuinplanten. Nog nooit was de tuinplantenomzet in deze maand zo hoog. Door deze enorme vraag werden zelfs de negatieve totaalcijfers van snijbloemen en kamerplanten goed gemaakt. De totaalomzet van de gezamenlijke bloemenveilingen kon hierdoor nog positief afsluiten.
. De Pelargonium was veruit de meest aangevoerde productgroep in deze maand. De aanvoer steeg met 13,1% tot 21,3 miljoen planten. De gemiddelde prijs steeg 10 cent tot 61 cent gemiddeld. De omzet klom met 36,2% tot 13 miljoen euro.


- einde persinformatie -


Ingezonden persbericht