Vlaamse Overheid

Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van maandag 14 mei 2007

Geert Bourgeois keurt Vlaamse noodhulp voor Tsjaad goed

Vlaams minister van Buitenlands Beleid Geert BOURGEOIS heeft ingestemd met de toekenning van 100.000 euro uit het Vlaamse noodhulpbudget voor het centraal-Afrikaanse land Tsjaad. Hij geeft daarmee gehoor aan een oproep van de Verenigde Naties die de internationale gemeenschap zopas 23 miljoen dollar extra steun voor Tsjaad hebben gevraagd. Dit bedrag komt bovenop de 174 miljoen dollar hulp die de VN eerder dit jaar al vroegen.

De extra steun is nodig omwille van het toenemende aantal vluchtelingen in het centraal-Afrikaanse land. Dat aantal is volgens de VN op enkele maanden tijd meer dan verdubbeld van zo'n 50.000 in november 2006 tot ongeveer 140.000 vandaag. Het is de bedoeling dat de noodhulp de vluchtelingen bereikt voor het regenseizoen eind juni van start gaat. De regen maakt grote delen van het land onbereikbaar.

Het noodhulpprogramma focust onder meer op veiligheid voor de vluchtelingen, drinkwater, sanitaire voorzieningen, voedselveiligheid en onderwijs. Het is de bedoeling dat het noodhulpprogramma gevolgd wordt door een hulpplan op langere termijn.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Dhr. Ben Weyts, woordvoerder van minister Bourgeois Tel: 02 552 70 39
GSM: 0496 27 57 81
Email: persdienst.bourgeois@vlaanderen.be