Provincie Utrecht

provinciebestuur Utrecht kiest voor kwaliteitsgerichte aanpak

Nieuw provinciebestuur Utrecht kiest voor kwaliteitsgerichte aanpak

14-5-2007 -

Coalitieakkoord "Slagvaardig samen werken aan duurzaamheid en kwaliteit" en nieuw college GS bekend

De duurzaamheid en de kwaliteit van werken en leven in de provincie Utrecht vergroten die ook nog na 2011 resultaat laten zien: daarvoor kiezen de coalitiepartijen CDA, VVD en PvdA in het nieuwe Utrechtse provinciebestuur. Om dit te realiseren, investeren zij fors om een extra impuls te geven aan het landelijk gebied, de bereikbaarheid, de economie, wonen, de sociale samenhang van steden en dorpen en de jeugd(zorg).

Dit staat in het coalitieakkoord dat vandaag is gesloten tussen de fracties van het CDA, de VVD en de PvdA in Provinciale Staten van Utrecht. Het nieuwe provinciebestuur gaat de komende vier jaar onder het motto `Slagvaardig samen werken aan duurzaamheid en kwaliteit' aan de slag. Centraal staan de inwoners van Utrecht. Zij moeten volop de vruchten van het nieuwe beleid kunnen plukken. De thema's `duurzaamheid' en ` kwaliteit' lopen als een rode draad door alle beleidsvelden heen.

Het nieuwe provinciebestuur wil maatschappelijke problemen oplossen samen met haar partners: medeoverheden, maatschappelijke organisaties en bedrijven. Op die manier kan de provincie optimaal gebruik maken van kennis, ervaring en creativiteit. Een projectmatige aanpak brengt de partijen bij elkaar. Het gaat om een integrale aanpak en het verzinnen van soms onorthodoxe oplossingen. Durf en daadkracht zijn nodig. Ook de inwoners wil het provinciebestuur betrekken, immers draagvlak bij het realiseren van oplossingen is essentieel: iedere Utrechter telt.

Duurzaam Utrechts Landelijk Gebied
Voor Utrechtse inwoners gaan de coalitiepartijen werk maken van een duurzame toekomst. Bijvoorbeeld met investeringen in de leefbaarheid van kleine kernen waar het voorzieningenniveau nu terugloopt. Om een impuls te geven aan de leefbaarheid in het Utrechtse landelijk gebied investeert de provincie extra geld. Petra Doornenbal, fractievoorzitter van het CDA: "Door de extra investeringen ontstaat meer ruimte voor initiatieven voor de aanleg en het beheer van natuurgebieden en recreatiegebieden en voor de toekomst van de agrarische sector. De verbindingen tussen de Utrechtse natuurgebieden moeten versneld (voor 2018) worden aangelegd. Dit betekent onder andere dat er de komende vier jaar vijf nieuwe ecoducten in de provincie worden gebouwd."
Het spanningsveld tussen ruimte voor wonen, werken en infrastructuur ten opzichte van ruimte voor natuur en landschap, groen rond de stad en voor de uitoefening van agrarische functies is kenmerkend voor de Provincie Utrecht. Meer dan in welke provincie dan ook is het verdelen en toewijzen van schaarse ruimte een van de belangrijkste onderwerpen in het provinciaal beleid.

Duurzame bereikbaarheid, op rijks- en provinciale wegen en per openbaar vervoer
De coalitiepartijen zetten versterkt in op de bereikbaarheid van de provincie Utrecht. Tot 2020 wordt hiervoor extra middelen vrijgemaakt. Jan Ekkers, fractievoorzitter van de VVD: "De maatregelen die gefinancierd worden, richten zich op rijks- en provinciale wegen in het gebied Ring Utrecht en de Driehoek A1/A27/A28. Het extra geld is bedoeld als provinciale bijdrage aan een gezamenlijk pakket aan mobiliteitsmaatregelen voor méér doorstroom op deze wegen en stimulering van openbaar vervoer. De dagelijkse files op de knooppunten Eemnes, Hoevelaken en Rijnsweerd pakken we met dit extra provinciale geld versneld aan. Om het woonwerkverkeer met de bus aantrekkelijk te maken, komen er tariefacties in het openbaar vervoer tijdens de spits."
Kwaliteit van wonen, ook voor starters
De provincie gaat met de corporaties afspraken maken om meer betaalbare huur- en koopwoningen te realiseren. Wim Bos, fractievoorzitter van de PvdA: "Om de problemen van achterstandswijken in de Utrechtse steden een halt toe te roepen en voor het versneld bouwrijp maken van binnenstedelijke locaties zijn extra middelen gereserveerd. Speciaal voor ouderen en mensen met een beperking worden bovendien 24.000 zorgwoningen gerealiseerd."
De Utrechtse woningmarkt kampt met een structureel tekort aan betaalbare huur- en koopwoningen. De provincie wil daarom voor starters op de Utrechtse woningmarkt, in samenspraak met de Utrechtse gemeenten, een fonds in het leven roepen om leningen voor starters op de woningmarkt te ondersteunen.

Kwaliteit van ondernemen, werken
Utrecht is in trek bij ondernemers. De druk op de bedrijventerreinen is groot en veel locaties zijn verouderd. Reden voor de coalitiepartijen om extra te investeren in een duurzame herinrichting van de Utrechtse bedrijventerreinen. De schaarse ruimte voor ondernemers in de provincie wordt daarmee beter benut. Een belangrijk en veelbelovend speerpunt voor nieuwe bedrijvigheid is de creatieve sector.
Voor bedrijfsprojecten in de wereld van games, multimedia, design en ICT investeert het nieuwe provinciebestuur eveneens. In totaal trekt het nieuwe provinciebestuur dertig miljoen Euro uit om de economie een impuls te geven.

Duurzaamheid als rode draad
Het nieuwe provinciebestuur kiest ervoor om het thema duurzaamheid in alle beleidsvelden terug te laten komen. Er komt een integraal actieplan duurzaamheid met veel aandacht voor luchtkwaliteit, geluidshinder, externe veiligheid en het stimuleren van hergebruik. Ook komt er een stimuleringsregeling voor de Utrechtse gemeenten voor duurzame energie en energiebesparing. Tot slot worden de ruimtelijke gevolgen van de klimaatverandering in beeld gebracht en waar mogelijk aangepakt.

Kwaliteit van de jeugdzorg en onderwijs
Het nieuwe provinciebestuur besteedt de komende vier jaar extra aandacht aan Utrechtse jongeren die jeugdzorg nodig hebben. De provincie wil voor hun belang, als financierder en regisseur van de jeugdzorg, garant staan. Met de extra investeringen worden de gemeenten gestimuleerd lokale Centra voor Jeugd en Gezin op te zetten voor een vroegtijdige indicatie van de behoefte aan hulp. Ook de doelmatigheid bij het Bureau Jeugdzorg Utrecht krijgt een verbeterimpuls.
Jaarlijks gaan ruim 3000 Utrechtse jongeren vroegtijdig van school. Voor deze `drop-outs´ gaat de provincie samen met gemeenten, onderwijsinstellingen en andere betrokken organisaties stagebanken, gesubsidieerde opleidings- en werkgelegenheidsprojecten, koppeling aan jobcoaches en ondernemerschap stimuleren om deze jongeren een nieuwe kans te geven.

Sociale samenhang in steden en dorpen
De provincie ondersteunt initiatieven die een bovenlokale bijdrage leveren aan de sociale cohesie zoals op het gebied van sport en cultuur. Ook vindt zij het belangrijk dat de inwoners bewust zijn van hun lokale en regionale historie en stimuleert daartoe de samenwerking van historische verenigingen, archieven en regionale musea in historische centra.

Benoeming nieuw college van GS
Het nieuwe coalitieakkoord wordt op 21 mei behandeld in een speciale vergadering van Provinciale Staten van Utrecht (aanvang: 20.00 uur). Dan vindt ook de benoeming plaats van het nieuwe college van Gedeputeerde Staten. Het dagelijks bestuur van de provincie Utrecht in 2007-2011 bestaat uit de volgende portefeuillehouders (in de bijlage vindt u een beknopt cv):

CDA
R.W. (Bart) Krol
· Ruimtelijke Ontwikkeling
· Stedelijke Vernieuwing
· Landelijk gebied

A.H. (Anneke) Raven
· Financiën
· Samenleving
· Cultuur

VVD
J.H. (Jan) Ekkers
· Mobiliteit
· Economische zaken

J. (Joop) Binnekamp
· Water
· Europa
· Organisatie
· Communicatie

PvdA
M.G. (Marian) Dekker
· Zorg
· Jeugd
· Onderwijs
· Bestuurlijke organisatie

Portefeuille PvdA:
J.P.A. (Jan) de Wilde
· Wonen
· Milieu
· Duurzaamheid

> coalitieakkoord 2007-2011 (MS Word, 206 Kb)

> CV's leden GS (MS Word, 2815 Kb)

Meer informatie: Pauline Bredt, telefoon 030-258 2522