Vrije Universiteit Amsterdam

Niet alle hulp bij rampen is welkom
Rampen moeten van hun mythes ontdaan worden

Medische hulpverlening bij rampen loopt mis omdat veel goed bedoelde initiatieven zijn gebaseerd op emoties en mythes. Tijdens het 15^e World Congress on Disaster and Emergency Medicine (WADEM) dat op zondag 13 mei begint, worden veel van deze mythes ontkracht. Wetenschappers hebben dit bij de recente rampen vastgesteld. Voorbeelden van mythes rondom rampen zijn: na rampen treden epidemieën op door vervuild water; lijken veroorzaken ziektes; lokale bevolking is niet in staat om goede medische hulp te bieden en alle hulp bij rampen is welkom. Tijdens dit congres zullen wetenschappers een pleidooi houden voor meer op feiten en onderzoek gebaseerde hulpverlening die doelmatiger en goedkoper is.

In dit congres wordt tevens een aanzet gegeven voor hoe hulpverleningsorganisaties gecertificeerd kunnen worden. Certificatie van deze organisaties zorgt ervoor dat zij weten of, en zo ja hoe zij moeten optreden bij rampen. De centrale rol die nationale ministeries van Volksgezondheid hebben bij de voorbereiding op rampen, wordt aan de hand van recente voorbeelden (Tsunami, aardbeving Afghanistan, Katrina) onderbouwd. Zo levert dit internationale congres een belangrijk bijdrage aan de verbetering van de slachtofferhulp bij rampen.

Het internationale congres over rampengeneeskunde vindt plaats van 13 tot en met 16 mei in de RAI te Amsterdam. Het is een samenwerking tussen VUmc en de internationale organisatie WADEM. Het congres vervult een belangrijke functie in het initiëren van multidisciplinaire expertisenetwerken.
H.K.H. Prinses Margriet verricht op 13 mei de officiële opening. Voor meer informatie: kijk op www.wcdem2007.org.