--------------------------------------------------------------------------
      SPAR International benoemt Zetes als 'preferred supplier' voor      
                      goederenidentificatie en voice                      
--------------------------------------------------------------------------

Samenwerking is gevolg van succesvol project voor Noord-Iers SPAR-filiaal Brussel, 14/05/2007

Zetes (Euronext Brussel: ZTS), een toonaangevende pan-Europese leverancier van oplossingen en diensten inzake de automatische identificatie van goederen en personen, is benoemd tot bevoorrechte leverancier van SPAR International, 's werelds grootste voedings- en retailketen. De samenwerking is een gevolg van een marktonderzoek, uitgevoerd door door SPAR International, en een succesvolle implementatie van een belangrijk project bij Henderson Group Ltd., de Britse SPAR-retailorganisatie die ook in Noord-Ierland actief is.

Zetes is al meer dan 5 jaar geleden begonnen met de implementatie van voice-oplossingen bij een groot aantal Europese topretailers, waaronder Metro in Duitsland, Système U in Frankrijk en Migros in Zwitserland. Zetes is de belangrijkste pan-Europese leverancier van voice-oplossingen met een marktaandeel van ongeveer 50%.
Efficiëntere distributie
Het hoofdkantoor van SPAR is gevestigd in Amsterdam, van waaruit de onderneming de activiteiten van zijn filialen in 33 landen coördineert. Een van de verantwoordelijkheden is 'Operations Support': het meedenken in productiviteitsverbetering via de studie en implementatie van sterke internationale projecten in logistiek, ICT en HRM In die context heeft SPAR International Zetes aangesteld als partner ter verbetering van de productiviteit en de efficiëntie van de distributie en ter verlaging van foutmarges via goods-ID-technologie, zoals spraak, RFID, scanning, enzovoorts.
Als "preferred supplier" zal Zetes samen met SPAR International zowel de communicatie en de presentatie van sterke auto-ID projecten aan het wereldwijde netwerk van SPAR organisaties en retailers verzorgen, alsook de Zetes-oplossingen promoten.
"Onze 3i Competence Centers hebben hard gewerkt om sterke projecten, marktervaringen en technologieën als RFID, voice en printer-applicators, te centraliseren.", zegt Marcel Kars, manager van de 3i Competence Centers. "Dat heeft geresulteerd in een reeks marktrijpe en gestandaardiseerde oplossingen en methodes. De benoeming als preferred supplier van een wereldwijd opererende retailer als SPAR International is een belangrijke erkenning van ons werk en een stimulans om deze strategie te handhaven." Spraaktechnologie in Noord-Ierland
Henderson Group Ltd., de onderneming die in Noord-Ierland zowel SPAR als EUROSPAR vertegenwoordigt, heeft recent 3iV geïmplementeerd, de voicetechnologie oplossing van Zetes op basis van Vocollect's voice recognition-technologie. Het hoofddoel was het verbeteren van de distributienauwkeurigheid en het verfijnen van het orderverzamelproces. Henderson Group Ltd. is een winkelnetwerk in Noord-Ierland en bevoorraadt ook een aantal andere onafhankelijke retailers - in totaal gaat het om 392 winkels. Henderson Group Ltd. heeft 35 orderpickers in drie shifts uitgerust met de 3iV-oplossing van Zetes.
De resultaten zijn opmerkelijk: Henderson Group Ltd. is erin geslaagd om zijn foutenmarge van 45/1000 (4,5%) te verlagen naar 1/10000 (0,01%). Tevens is ook de productiviteit in het warehouse opgeschroefd met 5% en zijn de meertalige werknemers erg enthousiast over de nieuwe technologie. Bovendien is de opleidingsperiode voor nieuwe werknemers gereduceerd van 13 naar 4 tot 6 weken.
--------------------------------------------------------------------------
                                   END                                    
--------------------------------------------------------------------------