Ministerie van Financiën

Staatssecretaris De Jager neemt deel aan FEMIP

nieuwsbericht | 14-05-2007 | Directie Voorlichting

Zondag 13 en maandag 14 mei nam staatssecretaris De Jager deel aan de jaarlijkse FEMIP-bijeenkomst op Cyprus. FEMIP is een onderdeel van de Europese Investeringsbank, dat mediterrane landen helpt in hun economische en financiële ontwikkeling.

De FEMIP sprak onder andere over remittances (de geldstroom van migranten naar familie in hun land van herkomst) en hoe hoe FEMIP het midden- en kleinbedrijf kan stimuleren. Staatssecretaris De Jager wees op de noodzaak van transparantie bij remittances en het oplossen van gebreken in het financiële systeem. Transacties zijn nu ingewikkeld, te duur en nemen teveel tijd in beslag. Nederland heeft hier veel mee te maken vanwege de grote remittancesstroom richting Marokko. Hij verwees hierbij naar een studie naar de Nederlandse remittancesstroom van Ecorys.

De Jager steunt de maatregelen van FEMIP om meer risicokapitaal ter beschikking te stellen voor het stimuleren van ondernemerschap in mediterrane landen. Hij voegde daaraan toe dat hierbij niet alleen naar publiek-private structuren gekeken moet worden, maar vooral naar innovatieve instrumenten zoals het gebruik van SBIC's (small business investment companys). Hierdoor komt risicokapitaal beter terecht bij de MKB-bedrijven die dat nodig hebben. Daarnaast wees de staatssecretaris op de noodzaak de administratieve regels en lasten in mediterrane landen sterk te blijven verminderen. Deze vormen nog steeds een obstakel voor verdere ontwikkeling van het bedrijfsleven.

Meer informatie


* Rapport "The remittance corridor the Netherlands - Morocco" op website van Ecorys