Ingezonden persbericht


Persinformatie | |

Dynamische ICT-arbeidsmarkt stevent af op groot tekort

Woerden, 14 mei 2007

Het tekort aan ICT-professionals op HBO- en WO-niveau zal in 2010 de 10.000 naderen. Het aanbod van afgestudeerde ICT-ers blijft de komende jaren dalen, terwijl de vraag toeneemt. Het tekort is ook kwalitatief van aard. Naast specialistische kennis en ervaring, missen bedrijven strategisch inzicht, commerciële en communicatieve vaardigheden van hun ICT-medewerkers.

Dit staat te lezen in de ICT Marktmonitor 2007 die ICT~Office vandaag uitbrengt in samenwerking met Heliview. In de ICT Marktmonitor staan trends en cijfers beschreven van de Nederlandse ICT-branche.

Moeilijk invulbaar
Het blijkt dat ICT-vacatures binnen de branche moeilijker zijn op te vullen dan vergelijkbare functies bij andere organisaties. Binnen de ICT-branche is 43% van de ICT-vacatures moeilijk invulbaar. Van de ICT-vacatures buiten de branche is dit 34%. Het totale tekort aan hoger opgeleide ICT-professionals bedroeg in 2006 bijna 3.000. ICT is een belangrijke motor voor de Nederlandse economie. De afwezigheid van voldoende en kwalitatief goed inzetbare ICT-professionals, kan er op termijn toe leiden dat ons land op het gebied van innovatie achterop raakt. Dit remt de economische groei.

Marktfitness
De uitstroom uit het hoger en wetenschappelijk onderwijs is onvoldoende om te voldoen aan de toenemende vraag naar ICT-ers en bovendien dalende. Bedrijven zijn in meerderheid wel tevreden over de ICT-kennis en -vaardigheden van afgestudeerden. ICT-bedrijven hebben echter in toenemende mate behoefte aan professionals met kennis van processen bij de klant, adviesvaardigheden en projectmanagement. Om de gevraagde competenties te ontwikkelen en bij te blijven op het vakgebied, is voortdurende training en bijscholing nodig. Dit illustreert dat de marktfitness van ICT-professionals in belangrijke mate hun inzetbaarheid bepaalt op de arbeidsmarkt.

Website
Op www.ictmarktmonitor.nl kunnen belangstellenden de publicatie bestellen. Leden van ICT~Office krijgen de ICT Marktmonitor 2007 toegestuurd.

Over ICT~Office
ICT~Office is de branchevereniging van de IT-, Telecom-, Internet- en Officebedrijven in Nederland. Zij behartigt de belangen van de aangesloten organisaties richting politiek en overheid. Met een achterban die E 30 miljard omzet en meer dan 250.000 medewerkers telt, is ICT~Office dé belangenbehartiger van de Nederlandse ICT- en Officesector. Zie www.ictoffice.nl

Noot aan de redactie (