FNV Horeca waarschuwde werkgevers voor personeelstekort horeca

14.05.2007 / 14:10 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Fnv horecabond

Fnv horecabond

Personeelstekort vraagt om betere arbeidsvoorwaarden: FNV Horeca waarschuwde werkgevers al jaren

FNV Horeca heeft de werkgevers in de horeca afgelopen jaren al regelmatig de spiegel voorgehouden: wordt werken in de horeca niet aantrekkelijker gemaakt en het imago van de horeca niet verbeterd, dan kampt Nederland binnenkort met een dramatisch personeelstekort.
Dit doemscenario is op dit moment werkelijkheid geworden. Afgelopen dagen kwam naar buiten dat de Nederlandse horeca per direct minstens 54.000 nieuwe medewerkers nodig heeft.

FNV Horeca verwacht dat als er nu niet snel maatregelen genomen worden, het personeelstekort onoplosbaar wordt. FNV Horeca nodigt werkgeversorganisatie Koninklijk Horeca Nederland uit om op korte termijn om de tafel te gaan zitten om de problemen aan te pakken. Daarbij zullen een fatsoenlijke CAO en een beter arbeidsmarktbeleid centraal moeten staan.

Fatsoenlijke horeca CAO
Volgens FNV Horeca moet er zo snel mogelijk een fatsoenlijke horeca CAO komen. De huidige CAO, die FNV Horeca niet ondertekend heeft omdat ze deze asociaal vond voor het horecapersoneel, loopt nog tot maart 2008. In de nieuwe CAO moeten de volgende arbeidsvoorwaarden zijn opgenomen:

- hogere lonen

- alle gewerkte uren ook daadwerkelijk betalen

- minder contracten voor bepaalde tijd, meer vaste contracten
- normale arbeidstijden (8 werkuren per dag)

- meer vrije weekenden

- meer opleidingsmogelijkheden

Het merendeel van deze arbeidsvoorwaarden komt neer op een respectvolle waardering en beloning van het personeel wat ervoor zorgt dat ze weer voor vol aangezien worden. Op die manier zal het imago van deze bedrijfstak op een hoger niveau komen te staan. Uit onderzoek blijkt dat bijna 60 % van de werknemers zegt dat een betere beloning de belangrijkste reden is om een andere baan te zoeken.

Arbeidsmarktbeleid
Daarnaast vindt FNV Horeca dat er een beter arbeidsmarktbeleid moet worden gevoerd wat erop gericht is om meer nieuwe werknemers aan te trekken en de huidige werknemers langer aan de bedrijfstak te binden. Werknemers moeten meer carrièrekansen worden geboden door betere scholingsmogelijkheden.


Noot voor de redactie (