Nieuw-Vlaamse Alliantie


Frieda Brepoels pleit voor Europese inzamelingspercentages naar Vlaams voorbeeld (14/05/07)

Tweede batterij-inzamelingsdag in Europees Parlement

Vandaag en morgen organiseert Recharge, de internationale organisatie voor de promotie van draagbare herlaadbare batterijen, de tweede Europese "Battery Collection Day" in het Europees Parlement. Sinds enkele weken staan er in het hele Parlementsgebouw inzameldozen verspreid waarin gebruikte batterijen kunnen gedeponeerd worden. N-VA Europarlementslid Frieda Brepoels is mede-organisator van de tweede batterij-inzameldag.

Frieda Brepoels hoopt dat dit initiatief andere lidstaten kan motiveren om zich te spiegelen aan het Vlaamse voorbeeld: Vlaanderen is de absolute koploper in de EU wat de inzameling van gebruikte batterijen betreft. Dankzij het BEBAT-inzamelsysteem, één van de best werkende in de EU, slagen we er in Vlaanderen in inzamelingspercentages tot 60% en meer te bereiken. De sleutelfactor tot het succes is de nauwe samenwerking met de distributiesector en een netwerk van meer dan 20.000 inzamelpunten waar gebruikte batterijen gratis kunnen worden gedeponeerd, zoals supermarkten, apothekers, scholen of andere instellingen. Ik heb in het Europese Parlement, ter gelegenheid van de bespreking van de nieuwe batterijenrichtlijn, sterk gepleit voor dit Vlaamse model.

Frieda Brepoels betreurt het dat de doelstellingen die het EP vooropstelt voor de volgende jaren niet ver genoeg gaan. Het EP legde inzamelingsdoelstellingen van 25% tegen 2012 en 45% tegen 2016 vast, doelstellingen die in Vlaanderen al lang bereikt zijn en die ook voor Zweden, Oostenrijk, Duitsland, Denemarken en Nederland een status quo betekenen. Frieda Brepoels: Hopelijk kan een initiatief als de batterij-inzamelingsdag, beleidsverantwoordelijken doen beseffen dat de Europeanen absoluut bereid zijn om een bijdrage te leveren aan een beter leefmilieu, mits de juiste impulsen en voorbeelden van de overheid. Centraal staan de gedeelde verantwoordelijkheid (overheid, consument, producent en de distributiesector), een efficiënt uitgebouwd netwerk van inzamelpunten en dit alles ondersteund door goed gecommuniceerde mediacampagnes."

Auteur:
Europees Parlementslid
Frieda Brepoels

Meer informatie:
Contactpersoon: Piet De Bruyn, woordvoerder
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: piet.debruyn@n-va.be
Url: www.n-va.be