Wereld Natuur Fonds Nederland

Aziatische bendes spil in binnenlandse ivoorhandel in Centraal-Afrika

Aziatische georganiseerde bendes zijn verantwoordelijk voor de groeiende illegale binnenlandse handel in ivoor in Afrika. Dat blijkt uit een nieuwe studie van TRAFFIC, de gezamenlijke onderzoeksorganisatie van het Wereld Natuur Fonds (WNF) en IUCN, die de handel in bedreigde planten en dieren in kaart brengt. Afrikaanse landen waar het meeste ivoor illegaal wordt verhandeld zijn de Democratische Republiek Congo (DRC), Kameroen en Nigeria.

TRAFFIC analyseerde bijna 12.400 inbeslagnames van ivoor in 82 landen. Het onderzoek ging terug tot 1989. De gegevens zijn afkomstig van het Elephant Trade Information System (ETIS), de grootste database ter wereld van inbeslagnames van ivoor.

"Er zijn veel conflictgebieden in Centraal-Afrika en we zien op dit moment dat er vanuit deze regio veel ivoor weg wordt gesluisd naar internationale markten, vooral in Azie", aldus Tom Milliken, directeur van het Afrikaanse kantoor van TRAFFIC en auteur van het rapport. De illegale handel in ivoor houdt direct verband met de slechte opsporing en handhaving in delen van Afrika en Azie.

Vooral in China is vraag naar het illegale ivoor. Het komt binnen via de havens van Hong Kong, Macao en Taiwan. Japan en Thailand fungeren ook als eindbestemming. De Phillipijnen vervullen vooral de rol van doorvoerland. Tezamen is in deze zeven landen en gebieden 62 procent van het inbeslaggenomen ivoor ontdekt, zo blijkt uit de ETIS-database. Wereldwijd zijn er per maand 92 inbeslagnames van ivoor, dat is 3 per dag. Het aantal grote inbeslagnames (1 ton of meer) is de afgelopen jaren toegenomen: van 17 tussen 1989 en 1997 tot 32 tussen 1998 en 2006.

Volgens het Wereld Natuur Fonds staat onomstotelijk vast dat een bloeiende binnenlandse ivoorhandel de illegale internationale ivoorhandel opstuwt, hetgeen weer de drijvende kracht is achter de stroperij van olifanten. "Het is dus ongelooflijk belangrijk om een eind te maken aan deze illegale, binnenlandse markten", aldus Van de Gronden.

Volgende maand komen 171 landen, waaronder veel Afrikaanse landen, in Den Haag bijeen voor de CITES-conferentie. Hier worden afspraken gemaakt over de internationale handel in bedreigde planten en dieren. Tijdens de vorige CITES-conferentie in 2004 in Bangkok hebben de deelnemende landen het Action Plan for the control of trade in African elephant ivory aangenomen. Doel was om handhaving in Afrika en Azie te verbeteren en de lokale bevolking bewust te maken van de risico's van ongereguleerde ivoorhandel. Maar volgens het WNF is er tot nu toe weinig werk gemaakt van de implementatie van dit actieplan.

"Het vereist dus straks politieke wil in Den Haag om daadwerkelijk een eind te maken aan deze binnenlandse markten. Want alleen dan kan de toekomst van de olifanten worden veiliggesteld. Ook is het belangijk dat China de groeiende Chinese gemeenschappen in Afrika oproept om zich niet in te laten met de illegale ivoorhandel". Overigens heeft Ethiopie sinds 2004 welk werk gemaakt van het Actieplan. Met financiele steun van TRAFFIC en WNF is de opsporing en handhaving drastisch verbeterd, waardoor de illegale handel met 95 procent is gedaald. "Andere landen kunnen daar aan een voorbeeld nemen", aldus WNF.

////////////////////


Wereld Natuur Fonds Nederland