Wageningen Universiteit

14 mei 2007

Onderdeel: Animal Sciences Group

Nij Bosma Zathe en SNO-Vergisting telen in het kader van het Interreg IIIB-project âNorth Sea Bio Energyâ energiegewassen op natuurontwikkelingsgrond van Staatsbosbeheer. Doel is het combineren van de teelt van energiegewassen met de ontwikkeling van natuurland uit voormalig landbouwgrond. Staatsbosbeheer verwerft landbouwgrond om deze in het kader van natuurontwikkeling om te vormen naar natuurgrond. Door de bemesting met dierlijke mest en fosfaatrijke kunstmest is de P-toestand van de bodem hoger dan voor natuurdoelstellingen geschikt zijn. Daarom wordt op deze grond energiegewassen geteeld om de fosfaattoestand van de grond te verlagen. Er mag daarom niet met fosfaat bemest worden, ook niet uit dierlijke mest.

Staatsbosbeheer heeft NBZ en SNO gevraagd om te onderzoeken wat de mogelijkheden van energieteelten zijn op dergelijke grond en tevens hoe het verloop van de P-toestand van de bodem wijzigd, als er gewassen geteeld worden die P onttrekken, zonder dat er een P-bemesting toegepast wordt. Alle gewasdelen dienen van het land verwijderd te worden. De verwachting is dat de opbrengsten onder druk zullen staan, doordat de P-bemesting achterwege blijft. Onderzoek moet uitwijzen wat de potentie van de gewasopbrengst is en hoe ver de opbrengst zal dalen.

Het perceel, circa 11 hectare, wordt in 2007 beteeld met zomergraan (zomertarwe of zomergraan). Dit wordt in de loop van de zomer 2007 geoogst als rijpe korrel, het stro wordt ook geoogst. In de nazomer wordt wintergraan of wintertriticale ingezaaid om in 2008 geoogst te kunnen worden. Meer informatie over SNO energie vind u hier.

Op 25 april 2007 in het perceel ingezaaid met zomertarwe.

Â

Meer over dit onderwerp
Praktijkcentrum Nij Bosma Zathe
Contact
Animal Sciences Group
Durk Durksz
058 - 216 7592
durk.durksz@wur.nl