VVD


11-5-2007

Gerrit Zalm benoemd tot erelid van de VVD

De algemene vergadering van de VVD heeft Gerrit Zalm tijdens de 122e AV op vrijdag 11 mei jl. benoemd tot erelid van de VVD.

De algemene vergadering van de VVD heeft Gerrit Zalm tijdens de 122e AV op vrijdag 11 mei jl. benoemd tot erelid van de VVD. Partijvoorzitter Jan van Zanen overhandigde hem de oorkonde wegens zijn inzet als minister van Financien, vice-premier, fractievoorzitter in de Tweede Kamer en lijsttrekker.

Daarnaast heeft partijvoorzitter Jan van Zanen namens het hoofdbestuur aan Hans Hoogervorst en Henk van Hoof de Stikkerplaquette uitgereikt. Zij kregen deze vanwege hun lange staat van dienst.

Toespraak Jan van Zanen:

Henk van Hoof

Henk heeft ruim 15 jaar als parlementariër en staatssecretaris de VVD in de voorste linies gediend. Voordat hij in de kamer kwam had hij al een carrière als marine-officier en vakbondsbestuurder achter de rug. Henk, je bent een gedegen woordvoerder geweest. Je stond misschien niet altijd in het volle licht van de publieke belangstelling, maar de partij kon altijd een beroep op je doen. Je hebt in jouw beide staatssecretariaten van Defensie en Sociale Zaken belangrijke wetgeving tot stand gebracht en grote beslissingen genomen. Voor dit alles heeft het hoofdbestuur besloten om jou de Stikkerplaquette toe te kennen.

Hans Hoogervorst

Hans, je hebt een glanzende carrière meegemaakt. Je hebt de partij in heel veel functies gediend. Je bent nog jong, dus je kunt nog even mee. In jouw parlementaire loopbaan als Kamerlid en bewindspersoon was je net een bokser. Je kon uitdelen, maar ook incasseren.

Jij was een "ghostwriter" van Frits Bolkenstein, maar je bent echt een liberaal van vlees en bloed. Een lange staat van dienst. Fractiemedewerker, Kamerlid, financieel woordvoerder, staatssecretaris Sociale zaken, minister van Financiën, Economische zaken en Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Vooral in die laatste functie heb je een hele grote klus geklaard, het tot stand komen van de Zorgverzekeringswet is een hele bijzondere prestatie.

Voor dit alles heeft het hoofdbestuur besloten om jou de Stikkerplaquette toe te kennen.

Gerrit Zalm

Wat zullen we die lach missen. Ja Gerrit, ook ik wil als partijvoorzitter wil nog iets tegen je zeggen. We hebben de beelden net weer langs zien komen en hebben jouw staat van dienst weer gehoord. De langstzittende minister van Financiën. Fractievoorzitter en lijsttrekker in de lastige periode 2002-2003. Een man waar door andere mythes omheen werden gemaakt. Maar ook iemand die soms prestaties van welhaast olympisch formaat teweeg bracht. De man van 1 miljard bijvoorbeeld. Iemand ook die de emotie in de politiek bracht. Een man die het verdient om daarvoor door zijn partij geeerd te worden.

Het is daarom met heel veel genoegen dat het hoofdbestuur de 122^e algemene vergadering in Rotterdam voorstelt om Gerrit Zalm te benoemen tot ere-lid van de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie.