VVD


14-5-2007

Nationale zorgstelsels niet vanuit Brussel regeren

Gezondheidsdiensten moeten alsnog worden opgenomen in de Dienstenrichtlijn. Dat wil de meerderheid van de leden van de commissie interne markt van het Europees Parlement.

Zij stemden voor een amendement van Toine Manders, waarin de Europese Commissie wordt verzocht de gezondheidsdiensten alsnog in de dienstenrichtlijn op te nemen.

Met zijn amendement op het verslag van de Française Bernadette Vergnaud over de gevolgen van uitsluiting van gezondheidsdiensten uit de dienstenrichtlijn, stelde hij voor om de uitspraken van het Europees Hof van Justitie wat betreft Europese patiëntenrechten te codificeren. "Het is in het belang van de patiënten dat de vele uitspraken van het Hof worden gecodificeerd", reageerde Manders. "Er bestaat algemene consensus dat de uitsluiting van deze diensten verregaande negatieve gevolgen heeft voor patiënten in Europa."

Met name de socialisten in het Parlement pleiten voor een Europese kaderrichtlijn Gezondheidszorg om de negatieve gevolgen van uitsluiting op te lossen. "Ik ben van mening dat de gezondheidsdiensten als een lex specialis onder de dienstenrichtlijn moeten vallen. De uitdagingen in het kader van grensoverschrijdende dienstverlening kunnen zo simpel worden geregeld en de jurisprudentie van het Hof kan niet worden genegeerd. Deze oplossing is minder revolutionair dan een kaderrichtlijn, waarmee de Europese Unie sterke invloed kan uitoefenen op nationale zorgstelsels," verklaart Manders. Een meerderheid van de commissie interne markt is het hiermee eens.

Het amendement legt de nadruk op het recht op toegang tot zorgverlening in andere lidstaten. Patiënten die zelf voor extramurale zorg betalen in andere lidstaten, zouden die kosten in hun eigen land vergoed moeten krijgen. "We kunnen de veelvuldige uitspraken van het Europese Hof op dit terrein ook niet negeren," aldus Manders.