Vereniging Bedrijfsleven Curaçao


Persbericht VBC d.d. 11 mei 2007

Er schijnt maar geen eind te komen aan de voor de Curaçaose samenleving uiterst kwalijke en schadelijke traditie om bij zowel het aantreden als aftreden van Bestuurscolleges een benoemingscarrousel bij overheids n.v.'s en stichtingen te hanteren welke geënt is op politiek opportunisme en nepotisme.
Zo is de samenleving in periode januari/februari 2007 ( bij de zoveelste aantreden van een nieuw Bestuurscollege) geconfronteerd met een reeks van benoemingen van personen in de positie van commissaris en bestuursfuncties bij respectievelijk de overheids n.v.'s en stichtingen zonder dat de kandidaten voldeden aan de criteria van onafhankelijkheid, aantoonbare en /of bewezen geschiktheid en deskundigheid en professionaliteit.
Met het komend aftreden van het huidige Bestuurscollege is zo te zien thans de beurt om op de valreep allerlei directeursposten bij overheids n.v.'s en diensten in te vullen en te claimen ondermeer bij Selikor, CPA, dienst LVV en Wega di Number . Ook hier geen open sollicitatie procedures om de meest capabele en geschikte kandidaat te selecteren maar aanstelling op basis van vriendjes -politieke grondslagen.

De conclusies die op basis van dit handelen getrokken kunnen worden zijn ondermeer:

1. "Good governance" heeft geen prioriteit bij de bestuurders. Eerder is sprake van een opportunistische en een "na mij de zondvloed" mentaliteit.

2. Wederom blijkt dat bij het gros van politici eigen en persoonlijk belang de enige en echte beweegredenen zijn om de politiek in te gaan. De met veel bravoure door hun opgegeven drijfveren als opkomen voor het belang van Curaçao, de kleine man, de sociaal zwakkeren, de achtergestelden etc. zijn allemaal pietpraat ter camoufleren van hun eigen super egoïstische en profiteurs handelswijze.

3. De samenleving krijgt de rekening gepresenteerd van deze vorm van ondeugdelijk bestuur.

De VBC betreurt deze ontwikkeling omdat de ervaring aantoont dat politieke benoemingen en "politikeria" niet in het belang zijn van noch de overheids n.v's, noch de stichtingen, noch het overheidsapparaat, noch de samenleving. Deze handelswijze en dit optreden die niets anders zijn dan onbehoorlijk en onprofessioneel bestuur heeft geleid tot onder andere de enorme schuldenlast, povere economische groei, hoge werkloosheid, politisering van het ambtenaren apparaat, arbeidsonrust en geen vertrouwen in het openbaar bestuur. Ironisch genoeg zijn het juist deze factoren die onze autonomie verder aantasten en eroderen.
Wanneer komt er een eind aan dit uiterst frustrerende en verfoeilijke optreden?
Tegen deze achtergrond zijn de acties welke de vakbond ABVO ontplooid heeft bij Selikor en de PWFC bij de CPA ten volle te begrijpen. Voor de politiek benoemde personen zou dit toch reden moeten zijn om de eer aan zich zelf te houden? Immers hoe kan er sprake zijn van een goede arbeidsrelatie tussen directie en personeel als er geen basis van vertrouwen is omdat alle regels moeten wijken vanwege politieke redenen?

Om de kwalijke traditie van politieke benoemingen structureel te elimineren pleit de VBC voor het nemen van de volgende maatregelen:
1. In de Staatsregeling van het nieuwe Curaçao opnemen van de bepaling dat bestuurders naar analogie van de private sector aan deskundigheids-, en integriteiteisen moeten voldoen;
2. In de statuten van overheids n.v.'s regels inbouwen die bepalen dat de raden van Commissarissen onafhankelijk dienen te zijn. Kandidaten moeten voldoen aan eisen van onafhankelijkheid, geschiktheid en deskundigheid zoals neergelegd in een op te stellen profielschets. Het automatisme van het ontslaan en schorsen van commissarissen door de aandeelhouders dienen niet langer gehanteerd te worden. Laat dit geschieden door de raad van commissarissen zelf en/of de onafhankelijke rechter.
3. Invoeren van een wet civiele hoofdelijk aansprakelijkheid bestuurders en top ambtenaren

4. Aanstellen en benoemen van directieleden kan alleen op basis van een open sollicitatie procedure.

De autonomie van Curaçao is het beste gewaarborgd bij een stelsel van good (corporate) governance en niet op een systeem dat gebaseerd is politiek opportunisme en nepotisme.

Curaçao 11 mei 2007

Bestuur VBC