PvdA Rotterdam


Piet Hoogendoorn overleden

Ma 14 Mei 2007

Op 10 mei is Piet Hoogendoorn overleden. Piet was van 1986 tot 1994 wethouder voor de PvdA in Rotterdam. Daarvoor was hij van 1978 tot 1986 gemeenteraadslid. Eerder was hij een zeer actief bestuurslid van het gewest Rotterdam van de PvdA.
Piet liet zich zowel als wethouder van gemeentelijke bedrijven en milieu en als fractiewoordvoerder financiën leiden door een sterk ontwikkeld rechtvaardigheidsgevoel.
Maar hij was ook nuchter. Hij hield er niet van om geld over de balk te gooien. Om voldoende middelen te hebben om de zwakkeren in de samenleving daadwerkelijk te kunnen helpen, had de overheid volgens de econoom Hoogendoorn wel de plicht zo efficiënt mogelijk met haar middelen om te gaan. Al toen hij raadslid was beijverde hij zich voor een verbreding van de Rotterdamse economie. Naast de haven lag ook de wijkeconomie hem na aan het hart.
Als wethouder heeft hij er voor gezorgd dat de gemeentelijke bedrijven goed presteerden.
Piet was wars van een beleid dat gestoeld was op de waan van de dag. Ook hield hij absoluut niet van politieke spelletjes, daar was hij veel te rechtlijnig voor. Vakmanschap stond bij hem hoog in het vaandel. Al tijdens zijn wethouderschap, waarbij hij ook milieu in zijn portefeuille had, hield hij zich bezig met energiebesparing in de industrie. Hij was een pionier op het terrein van het gebruik van industriële restwarmte. Na zijn wethouderschap heeft hij zich op succesvolle wijze hier voor ingezet.
Piet was ook een echte `jongen van Zuid' en is dat ook altijd gebleven. Mede dankzij hem is de aandacht voor dat stadsdeel sterk toegenomen.

Voor ons, en alle Rotterdammers is zijn dood een groot verlies.

Marja Bijl, voorzitter PvdA Rotterdam

Peter van Heemst, fractieleider PvdA Rotterdam