Ingezonden persbericht


|
|
| |

PERSBERICHT

Gezondheidsorganisaties:
Uitkomst rechtszaak rookvrij maken Holland Casino maakt niets uit Den Haag. 14 mei 2007 - De rechter doet morgen uitspraak in de zaak waarbij een werknemer een rookvrije werkplek eist van zijn werkgever Holland Casino. De betrokken werknemer, Fokko Meins, knokt terecht voor een rookvrije werkplek. Het is voor hem te hopen dat hij wint en dus snel rookvrij kan werken. Maar volgens het Astma Fonds, de Nederlandse Hartstichting en STIVORO hoeft de uitspraak eigenlijk geen rol te spelen voor het snel invoeren van een volledig rookvrije horeca per 1 januari 2008. De lijst met harde feiten die pleiten voor totale en snelle invoering is namelijk al overtuigend genoeg. Daar kan niemand omheen. Ook de huidige minister en de Tweede Kamer niet. Zeer recente cijfers (TNS NIPO onderzoek in opdracht van STIVORO) zijn: . 75% van alle horecaondernemers wil dat alle horeca in een keer helemaal rookvrij wordt. . 70% van café/discotheek ondernemers wil dat alle horeca in een keer rookvrij wordt. Al langer bekende harde cijfers laten zien dat er groot draagvlak is: . 62% van alle Nederlanders wil een rookvrije horeca, 53% zelfs snel (TNS NIPO onderzoek in opdracht van RTL nieuws, februari 2007). . 65% van de horecabezoekers is voorstander van een rookvrije horeca, 59% wil het zelfs op korte termijn (TNS NIPO onderzoek in opdracht van RTL Nieuws, november 2006). . 64% van de grote horecabedrijven is voorstander van een snelle invoering van een rookvrije horeca (enquête van Misset Horeca, april 2007). . In februari 2007 stelde FNV Horecabond dat langer uitstellen van een rookvrije horeca onverantwoord is. En dat meeroken schadelijk is voor je gezondheid staat ook vast: . Meeroken vergroot bij volwassenen de kans op overlijden als gevolg van hart- en vaatziekten met 25 - 30%. . Meeroken op het werk geeft 24-200% grotere kans op longkanker (afhankelijk van de mate van blootstelling aan rook). . Meeroken in Nederland is verantwoordelijk voor naar schatting enkele duizenden sterfgevallen door hartaandoeningen, enkele honderden sterfgevallen door longkanker, enkele tientallen gevallen van wiegendood en vele tienduizenden gevallen van (meer of minder ernstige) luchtwegaandoeningen bij kinderen per jaar. . Zelfs kleine hoeveelheden sigarettenrook hebben negatieve effecten op de gezondheid, er is geen veilige ondergrens. Invoering van rookvrije horeca heeft positieve gezondheidseffecten blijkt uit onderzoek in landen waar de horeca al rookvrij is: . In Italië bleek het aantal hartinfarcten twee jaar na de invoering van rookvrije horeca met 11 % gedaald te zijn. Dit effect was bijna volledig toe te schrijven aan meeroken. . In Schotland had 80% van de werknemers in bars voor de introductie van de rookvrije horeca last van ademhalingsproblemen. 1 maand na invoering was dat gedaald naar 53% en na 2 maanden naar 47%. Bij werknemers die gemiddeld meer dan 9 jaar in bars werkten, was binnen 1 maand verbetering aan hun gezondheid zichtbaar. . Een daling van 17% in ademhalingsproblemen bij werknemers in de horeca na invoering van de rookvrije horeca in Ierland. . En ook in Italië blijkt na invoering de luchtkwaliteit in pubs drastisch is verbeterd en er een daling waarneembaar is van 45% van koolmonoxidehoeveelheden in niet rokende werknemers. Bij ex-rokers was dit een daling van 36%. . In Noorwegen is bij werknemers in de horeca na invoering van rookvrije horeca de gezondheid gemeten ten opzichte van voor de rookvrije horeca. Er werd een daling van droge keel, geïrriteerde ogen, hoofdpijn, moeheid, duizeligheid en irritatie aan de neus. Veel Europese landen zijn Nederland al voorgegaan: . Bijgaand kaartje geeft een goed overzicht per wanneer in Europese landen rookvrije horeca is ingevoerd of wordt ingevoerd en of het gaat om een volledig rookvrije horeca of niet.

///


Noot voor de redactie,