Ingezonden persbericht


Persbericht

Massale vernietigingsactie van namaak designkruk Bombo Stool

Meubeldesignbedrijf Magis vernietigt namaakmeubilair op verpletterende wijze

Hoegaarden, 14 mei 2007 - Vandaag zijn op spectaculaire wijze meer dan 600 namaakproducten van de Bombo Stool vernietigd door de Belgische meubelfabrikant Magis. De Bombo Stool is een designkruk die in België en Nederland zeer populair is. Bedrijven worden tegenwoordig steeds meer geconfronteerd met namaak en piraterij. Elk jaar lijden bedrijven wereldwijd miljarden euro's schade. Een gevoelige sector is de meubelindustrie en ook de Bombo Stool heeft hier zwaar onder te lijden. En dit niet alleen in het zwarte circuit. De namaakkruk werd ook massaal verkocht via grote distributeurs. Daarom is vandaag in Hoegaarden in België een grootse actie georganiseerd waarbij honderden namaakproducten op spectaculaire en verpletterende wijze vernietigd zijn (foto's van de actie zijn beschikbaar in de bijlage).

De actie vond vanmiddag plaats in de opslagplaatsen van Quattro Benelux, de hoofdverdeler van Magis, onder toezicht van gerechtsdeurwaarder Dominique Holemans. Als de 600 vernietigde exemplaren echte Bombo Stool waren, zou er voor een kwart miljoen euro aan waarde vernietigd zijn. Magis vernietigde het namaakmeubilair in het kader van de diverse gerechtelijke acties die het bedrijf al heeft ondernomen tegen namaak. MAGIS levert voortdurend strijd met piraten binnen en buiten de Europese Unie. Het bedrijf heeft de voorbije maanden beslag kunnen leggen op honderden namaakproducten.

De originele Bombo Stool werd in 1995 gecreëerd door de bekende Italiaanse ontwerper, Stefano Giovannoni. Hij gaf onder meer verschillende van zijn ontwerpen in licentie aan Alessi. De Bombo Stool werd in 1996 voor het eerst publiek tentoongesteld op het mekka voor meubelliefhebbers: het Salone Internazionale del Mobile te Milaan. De Bombo Stool groeide onmiddellijk uit tot een groot succes.

"Producenten betalen royalties aan de designers voor de verkochte originele producten. De namakers zijn criminelen die deze royalties niet betalen. De designer wordt geconfronteerd met namaakproducten van zijn origineel ontwerp, waar hij vaak jaren bloed, zweet en tranen in heeft geïnvesteerd," aldus Eugenio Perazza, CEO en oprichter van Magis. "De namaakproducten zijn bovendien van minderwaardige kwaliteit, wat ronduit gevaarlijk kan zijn. De gebruiker voelt zich binnen de kortste keren bedrogen en terecht! Hij krijgt daarbij het gevoel dat het hele assortiment van deze producten slecht gemaakt is, wat zorgt voor schade aan de reputatie van de ontwerper en producent die wel hoogstaand materiaal produceren", gaat Perazza verder. "Met deze vernietigingsactie geven wij een duidelijke boodschap naar de buitenwereld: piraterij en namaak kunnen niet!"

"De schade aan de industrie wordt geschat op 5 à 7% van de totale wereldhandel," aldus Meester Herman Croux, advocaat bij Marx - Van Ranst - Vermeersch & Partners te Brussel en Meester Ruby Nefkens, advocaat bij Vandersteenhoven te Amsterdam. "Namaak en piraterij zijn voor malafide organisaties een belangrijke bron van inkomsten geworden en maken deel uit van hun activiteitengamma, net als de wapen- en drugshandel," besluiten Meesters Croux en Nefkens.

Over Magis
Magis is een Italiaans meubeldesignbedrijf dat in 1976 door Eugenio Perazza opgestart werd. Na haar oprichting verwierf Magis op korte tijd naam in de meubeldesignindustrie. De voorwerpen die zij verkocht worden gezien als een moderne mix van technologie en design. Magis doet hierbij vaak beroep op internationaal bekende designers zoals Richard Sapper, Jasper Morrison, Marc Newson, James Irvine, Konstantin Grcic, Ron Arad, de broers Bouroullec en Stefano Giovannoni. Deze laatste gaf op 5 december 1996 de rechten op zijn Bombo Stool in licentie aan Magis.

(Einde persbericht)


* * *

Noot aan de redactie: voor meer informatie, gelieve contact op te nemen met:

MARX - VAN RANST - VERMEERSCH & PARTNERS, Herman Croux of Carl Kestens, tel. 0032 2 285 01 00 of ACA/JES Communicatie, Marianne de Bruijn, tel 020 - 4711511. www.magisdesign.com


* * *


---- --