Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


over een moeder van vier kinderen die tot drie keer toe medische blunder heeft overleefd

Antwoorden op kamervragen van Agema over een moeder van vier kinderen die tot drie keer toe medische blunder heeft overleefd

Kamerstuk, 14 mei 2007

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

CZ-K-U-2766589

Antwoorden op Kamervragen van het Kamerlid Agema over een moeder van vier kinderen die tot drie keer toe dezelfde medische blunder heeft overleefd (2060713270).

Vraag 1
Bent u bekend met het bericht 1) dat een moeder van vier kinderen tot drie keer toe dezelfde medische blunder heeft overleefd, doordat haar tot driemaal toe een medicijn werd toegediend waar zij zeer allergisch voor is, wat ook nog eens met koeienletters in haar medische dossier stond?

Antwoord 1
Ja, dit is mij bekend. De afzonderlijke gevallen worden door de Inspectie voor de Gezondheidszorg onderzocht.

Vraag 2
Deelt u de mening dat dit nooit had mogen gebeuren?

Antwoord 2
Ja. Aangezien de allergie van deze patiënt voor de bewuste pijnstiller bekend was na de eerste keer, had het toedienen van het middel bij latere ingrepen voorkomen moeten en kunnen worden. De herhaling met dezelfde patiënt in hetzelfde ziekenhuis kan niet afgedaan worden als een incident.

Vraag 3
Wat gaat u ondernemen om dit soort medische blunders voortaan te voorkomen?

Antwoord 3
De Inspectie voor de Gezondheidszorg is in overleg met het ziekenhuis hoe dit structureel kan worden aangepakt en zal zonodig passende maatregelen treffen.

Voor mijn acties op het gebied van patiëntveiligheid, inclusief medicatieveiligheid, verwijs ik u naar mijn plan Veilige Zorg waarover ik u op korte termijn zal inlichten. Tijdens het spoeddebat over veiligheid in ziekenhuizen dat ik op 26 april met uw Kamer heb gevoerd heb ik u dit plan toegezegd. Een overzicht en een tijdpad voor de activiteiten op het gebied van patiëntveiligheid ontvangt u, zoals eveneens toegezegd tijdens het genoemde spoeddebat, voor 15 mei 2007.


1) De Telegraaf, Vrouw overleeft 3x zelfde medische blunder, 20 april 2007