Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


over een tekort aan beroepsbeoefenaren in de zorg

Antwoorden op kamervragen van Agema over een tekort aan beroepsbeoefenaren in de zorg

Kamerstuk, 14 mei 2007

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

14 mei 2007

MEVA-K-U-2767661

Antwoorden van minister Klink op vragen van het Kamerlid Agema (PVV) over een tekort aan beroepsbeoefenaren in de zorg (2060713470).

Vraag 1
Bent u bekend met de banenmonitor zoals gepresenteerd in het vakblad Medisch Contact 1) waaruit blijkt dat er onder andere een tekort is aan bedrijfsartsen, psychiaters, verpleeghuisartsen, internisten, kinderartsen, dermatologen, gynaecologen, allergologen, neurologen, pathologen, revalidatiegeneeskundigen, radiologen en zenuwartsen?

Antwoord 1
Ja. Medisch Contact geeft aan dat deze monitor geen directe maat is voor tekorten en overschotten op de arbeidsmarkt, maar is bedoeld om een actueel beeld te geven van de arbeidsmarkt voor artsen aan de hand van landelijk verzamelde vacatures. Voor gedegen en gefundeerd inzicht in capaciteitsontwikkelingen bij beroepsbeoefenaren in de zorg maak ik voor beleidsdoeleinden gebruik van de capaciteitsramingen van het Capaciteitsorgaan. Dit orgaan brengt sinds eind 2000 zijn ramingen uit.

Vraag 2
Kunt u per specialisme een verklaring geven voor dit tekort en aangeven welke maatregelen nodig zijn om deze tekorten te verhelpen? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 2

Op 23 februari jongstleden heb ik het College Beroepen en Opleidingen in de Gezondheidszorg (CBOG) het volgende verzocht:
- Een kwantitatieve analyse te (laten) maken van de opleidingsmarkt en aan te geven welke specialismen zijn te identificeren als tekortsectoren.

- De factoren te benoemen die aanleiding kunnen zijn voor mogelijke tekorten in een sector.

- Per tekortsector te toetsen welke factoren van bepalende invloed zijn voor het structureel te weinig opleiden van medisch specialisten.


- Een plan van aanpak op te stellen dat aangeeft op welke wijze de problemen in de tekortsectoren aangepakt kunnen worden.

Ik heb het CBOG verzocht om mij eind september het plan van aanpak voor te leggen.