Gemeente Utrecht

Opgespoord in 2006: Utrecht vordert ruim 4 miljoen euro terug

Utrecht heeft meer dan 4 miljoen euro bijstandsfraude opgespoord in 2006. Dat is bijna evenveel als in 2005. Dit bedrag is ten onrechte uitbetaalde bijstand en wordt door de gemeente Utrecht teruggevorderd. Daarnaast heeft het team Handhaving van de afdeling Sociale Zaken & Werkgelegenheid van de gemeente Utrecht na onderzoek op rechtmatigheid 409 uitkeringen afgewezen of beëindigd. Hiermee werd bijna 5 miljoen euro bespaard. 75 cliënten kregen een procesverbaal opgelegd en worden strafrechterlijk vervolgd.

Wethouder Marka Spit van Sociale en Economische Zaken: "De gemeente Utrecht voert een sociaal en rechtvaardig armoedebeleid. We willen dat regelingen en uitkeringen terechtkomen bij mensen die het echt nodig hebben en er recht op hebben. Fraude wordt daarom stevig aangepakt. Alleen zo blijven solidariteit en draagvlak voor de sociale voorzieningen behouden."

Uit de jaarcijfers van 2006 blijkt dat de fraude vooral bestaat uit het niet correct opgeven van inkomsten door parttimers, het verzwijgen van spaargeld of het verstrekken van onjuiste informatie over woon- of leefsituaties.

Utrecht scherp op fraude
Om uitkeringsfraude te voorkomen, op te sporen en te bestrijden, heeft de gemeente het Team Handhaving ingesteld. Sociale Zaken & Werkgelegenheid vergelijkt gegevens van cliënten onder andere met gegevens van de Belastingdienst, Rijksdienst voor Wegverkeer, de Informatiebeheergroep, Ministerie van Justitie en het UWV. Daarnaast zijn er extra projecten met andere organisaties, zoals water- en energiebedrijven. Dit leverde in 2006 nog eens 480 extra onderzoeken op, waarbij in bijna de helft sprake was van uitkeringsfraude.

Noot voor de media
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Bestuurscommunicatie, Annemieke Vermeulen, 030 - 286 1155.