Vereniging Milieudefensie



*Persbericht*


*Milieuschade in Nigeria miljarden dollars*


*Milieudefensie toont onbetaalde rekeningen aan aandeelhouders Shell*


*Amsterdam, 14 mei 2007 ­ Als accountants verklede actievoerders van Milieudefensie delen morgen voor de ingang van de Shell-aandeelhoudersvergadering visitekaartjes uit aan aandeelhouders. De accountants van het bureau `Tot op de bodem & Co' spoorden in de jaarrekening van Shell verscheidene onbetaalde milieurekeningen op. Milieudefensie eist dat Shell een deel van de ruim 25 miljard euro winst over 2006 aanwendt om de milieuschade in onder andere Nigeria te beperken. Alleen al voor Nigeria zijn de kosten voor het wegwerken van de milieuschade becijferd op miljarden dollars. *

Anne van Schaik, campagneleider Globalisering van Milieudefensie: "Shell profileert zich graag als een verantwoordelijk bedrijf. Feit is niettemin dat Shell grossiert in onbetaalde milieurekeningen. Hoe verantwoordelijk ben je bezig als je 25 miljard euro winst maakt en milieuproblemen nauwelijks oplost?" Vorige week diende Milieudefensie een klacht in bij de Reclame Code Commissie tegen een Shell­advertentie waarin bloemen uit fabrieksschoorstenen komen. Volgens Milieudefensie is dat misleidend omdat Shell wereldwijd veel milieuproblemen veroorzaakt. De investeringen in het hergebruik van CO2 vallen in het niet bij de wereldwijde vervuiling door Shell. Alleen al Nigeria is miljoenen schade aangebracht .


*Miljarden milieuschade in Nigeria *

De grootste onbetaalde rekeningen door Shell bestaat uit vervuiling door lekkage van oliepijpleiding en het affakkelen van gas. In het rapport 'Shell, use your profit to clean up your mess' waar behalve Milieudefensie veel buitenlandse organisaties aan meewerkten, worden de kosten voor het opruimen geschat op miljarden dollars. Olielekkages veroorzaken gezondheidsproblemen, tasten het drinkwater aan en verpesten de gewassen. Het affakkelen van gas bij de oliewinning door Shell in Nigeria veroorzaakt naar schatting evenveel klimaatverandering als de helft van alle Nederlandse personenauto's doet. Bij het affakkelen komen ook veel giftige gassen vrij die zure regen veroorzaken en gezondheidsschade aanrichten. Stoppen met affakkelen kost slechts 1,5 miljard dollar (een fractie van de jaarwinst).


*Wat:* Shell-aandeelhoudersvergadering, accountants van bureau `Tot op de bodem &

co' delen visitekaartjes met daarop onbetaalde milieurekeningen uit aan

aandeelhouders.


*Verder:* Campagneleider Anne van Schaik en Tweede Kamerlid Ewout Irrgang van de SP zullen tijdens de jaarvergadering vragen stellen over de onbetaalde rekeningen. De Ierse actiegroep Shell at Sea eist dat Shell een olierafinaderij op zee bouw in plaats van op land, dat maakt een risicovolle pijpleiding overbodig.


*Waar:* Shell, Fortis Circustheater, Circusstraat 4, Den Haag.


*Wanneer:* Dinsdag 15 mei, 10 uur


*