Aardgas tegen TTF-spotmarktindexatie

14.05.2007 / 15:54 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Gasunie trade

Gasunie trade

Een nieuw product van GasTerra op de TTF: aardgas tegen TTF-spotmarktindexatie

Vanaf 1 juni a.s. verkoopt GasTerra naast hoogcalorisch gas ook laagcalorisch aardgas voor het jaar 2008 op de TTF (Title Transfer Facility) tegen een TTF-spotmarktindexatie. Hiermee wordt invulling gegeven aan de huidige marktontwikkeling, waarbij naast de conventionele en internationaal nog ruim gehanteerde oliekoppeling en sommige mixvarianten van olie en kolen, er ook een prijs ontstaat op handelsplaatsen die het gevolg is van gas-to-gas concurrentie op de geliberaliseerde markt. Door het beschikbaar stellen van additionele volumes op de TTF bevordert GasTerra de verdere ontwikkeling van deze spotmarkt. GasTerra beoogt in 2008 circa 10% van haar binnenlandse verkoopvolume tegen spotmarktindexatie te verkopen.

GasTerra hanteert 'month-ahead prijzen' als grondslag voor de spotmarktindexatie. De markt voor deze producten is voldoende liquide. De indices van Argus Media Ltd. en Heren Energy worden als basis genomen. Deze indices zijn transparant - in de markt gerespecteerd - openbaar en vormen een goede afspiegeling van de markt. Overigens wordt dit product ook op het gasontvangstation beschikbaar gesteld.
Om te bevorderen dat alle geïnteresseerde partijen volume tegen spotmarktindexatie kunnen contracteren, wordt het volume per klant gemaximeerd.

Vanaf heden kunnen geïnteresseerde klanten informatie verkrijgen over het product en bijbehorende details.

Nadere informatie:

GasTerra B.V.
Ben Warner (Afdeling Communicatie), tel. 050-364 88 10
E-mail: ben.warner@gasterra.nl