Gemeente Dongeradeel



---

JiF laat zich inspireren door jeugd

JiF staat voor Jong In Fryslân en is de vraagbaak voor jeugdkwesties. Jong in Fryslân krijgt vorm, maar om dichter bij de jeugd te staan, vraagt de organisatie hulp van jongeren zelf. JiF heeft daarom een actie op touw gezet waarbij jongeren mee kunnen doen aan een foto-wedstrijd. Onder de deelnemers met de meest originele inzending verloot JiF Ipods. De organisatie hoopt daarmee de betrokkenheid van jongeren te vergroten. De actie start met een bezoek aan middelbare scholen in Friesland.

JiF is een initiatief dat officieel bekrachtigd werd toen Provincie Fryslân en 31 Friese gemeenten in 2005 een overeenkomst tekenden. Beide partijen willen meer samenhang creëren in het preventieve jeugdbeleid binnen de provincie. JiF is een steunpunt waar zowel kinderen en jongeren als volwassenen met allerlei vragen terecht kunnen. Deskundigen uit verschillende disciplines zijn betrokken bij dit project om jeugd en opvoeders sneller te helpen. Dat is overigens heel breed getrokken, want als jongeren naar de website van JiF gaan, dan kunnen ze ook alles vinden over activiteiten in de buurt, over relaties, gezondheid, samenleving, toekomst en vrije tijd.

Steeds meer JiF-punten
Een JiF-punt is een plaats of persoon in de eigen gemeente waar mensen naar toe kunnen voor informatie, advies, ondersteuning of hulp. De enige voorwaarde is dat de vraag te maken heeft met jongeren of het opvoeden van jongeren tussen de 0 en 25 jaar. Jong in Fryslân wordt lokaal vormgegeven, vanuit de gemeente en in nauwe samenwerking met onder andere: onderwijs, welzijnswerk, maatschappelijk werk, peuterspeelzalen, consultatiebureaus, huisartsen, schoolartsen, thuiszorg, GGD en Bureau Jeugdzorg. De totstandkoming van het totale project kost tijd, maar het begint nu echt vorm te krijgen. In 13 gemeenten is al een JiF-coördinator werkzaam en binnen twee maanden zullen nog 10 gemeenten volgen.

Fotowebstrijd
Regiocoördinatoren van JiF onderhouden de website en zij zijn eigenlijk benieuwd naar de wensen van jongeren. Wat houdt de jeugd echt bezig? Waarover willen jongeren extra informatie hebben? Om daar achter te komen zet JiF nog vlak voor de zomervakantie de 'fotowebstrijd' op touw. Onder het motto: 'Wat wil jijweten?' vraagt de organisatie een foto op te sturen met daarbij een tekst die duidelijk maakt wat de deelnemer boeit. Jongeren kunnen hun bijdrage sturen naar de site: www.jonginfryslan.nl . De leukste, gekste, meest originele, mooiste, kortom de béste fotos worden daar ook op geplaatst. Uit de inzendingen wordt begin juli een selectie gekozen die een Ipod wint. JiF zal uiteindelijk de informatie gebruiken om de site aantrekkelijker te maken en hoopt daarmee dichter bij de jeugd te komen.

Actie start op scholen in Friesland
De komende weken bezoeken regionale coördinatoren van JiF veel middelbare scholen in Friesland om de actie te promoten. De jury benadert de winnaars persoonlijk voor de prijsuitreiking die begin juli plaatsvindt. De winnaars kunnen nog voor de zomervakantie met hun nieuwe Ipod op pad.