Gemeente Lelystad

Ontwikkelingscompetitie kust krijgt sterke winnaar

De ontwikkelingscompetitie die de gemeente Lelystad uitschreef voor een gebied van 30.000 m2 gelegen tussen het Nieuw Land Erfgoedcentrum en Mexx Outlet heeft een sterke winnaar opgeleverd.

Winnaar

Een samenwerkingsverband van Stable International, Dechesne & Boertje met als architectenteam Dok Architecten (Blue Architects/Atelier Zeinstra van der Pol) is als winnaar uit de bus gekomen.

De toetsingscommissie onder voorzitterschap van oud-wethouder ruimtelijke ordening Tjeerd van der Zwan en met als leden Marcel Schoonenberg (voormalig directeur van Walibi World), Adjiedj Bakas (directeur van trendwatchingburo Dexter) en Ralph Keuning (directeur van museum De Fundatie in Zwolle) adviseert het college van Lelystad over deze meest geschikte kandidaat.

Winnende initiatief

Onder de naam Batavia Stad Event & Exhibition Centre (BEEC) hebben de winnaars een plan ontwikkeld gericht op de groeiende markt voor consumentenpresentaties met aandacht voor themas als gezondheid, vrijetijdbesteding en welness en bedrijfspresentaties in diverse vormen.

Daarnaast maakt een aantal (semi) permanente invullingen deel uit van het totale plan en biedt het ruimte aan aanvullende particuliere initiatieven die moeten passen in het concept. BEEC wordt gekenmerkt door een uitgesproken en daarmee opvallende architectuur en zal een bovenregionale trekkersrol op het terrein van toerisme en recreatie voor het gebied Batavia Stad gaan vervullen.

Competitie

De competitie ging van start met in totaal negentien inschrijvingen en in de loop van het selectieproces vielen er vijftien initiatiefnemers af. In de finale ging het om vier marktpartijen die ieder een kwalitatief sterk plan inbrachten, gebaseerd op de vraagstelling om een element aan de oevers van het Markermeer toe te voegen dat de toeristische en recreatieve kwaliteit verder versterkt en het dagbezoek aan Lelystad stimuleert.

Het gebied heeft een sterke recreatieve functie door de aanwezigheid van Batavia Stad Outlet Shopping, het Nieuw Land Erfgoedcentrum, de Bataviawerf, de Hanzestad Compagnie en de Rijksdienst Archeologie, Cultuurhistorie en Monumenten (RACM). Nu al komen er jaarlijks ruim
1,8 miljoen bezoekers.

---