ABVAKABO FNV

Europese actie `Blijf van mijn postbode af!'

De Europese Commissie is de laatste stap aan het zetten op weg naar de volledige liberalisering van de postmarkt. Haar voorstel is om vanaf 1 januari 2009 ook bij de `kleine' poststukken vrije concurrentie toe te staan.

Dit is het laatste domein dat nog niet geliberaliseerd is. Europese vakbonden van postmedewerkers vinden dit te ver gaan, en organiseren een Europese petitie tegen deze stap. Als deze Europese richtlijn wordt aanvaard, aldus de bonden, betekent dat een groot verlies aan banen, prijsverhogingen en een dreigend verlies aan kwaliteit van postdiensten.

Op 6 juni organiseren de vakbonden, waaronder ABVAKABO FNV, een actiedag om deze boodschap over te brengen aan de Europese leiders. Leden van UNI (de mondiale vakbondsorganisatie waar postbonden ook bij aangesloten zijn) zullen bovendien in Frankfurt een boodschap afleveren bij het Duitse EU-voorzitterschap.

Rolf Büttner van UNI liet weten dat er geen voordelen zijn die pleitten voor liberalisering van de markt voor kleine poststukken. "Er zullen minder postkantoren zijn, minder brievenbussen, en een slechtere dienstverlening voor mensen die buiten de drukstbevolkte gebieden wonen. Ook zullen vele banen van postmedewerkers verloren gaan." Büttner roept daarom alle Europese postmedewerkers op om deel te nemen aan de actie op 6 juni.

U kunt de petitie tekenen op http://www.sosposte.eu/. Klik boven in beeld op de letters `nl', dan krijgt u de tekst van de petitie in het Nederlands.