Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Hoe drank de zorgen doet vergeten

14 mei 2007

Alcohol maakt de mooie dingen niet prettiger, maar de nare dingen wel minder negatief. Dat toont NWO-onderzoeker Ingmar Franken aan in de juni-editie van het tijdschrift Alcoholism:Clinical and Experimental Research. Tot nog toe dachten onderzoekers dat alcohol vooral inspeelt op het beloningssysteem van de hersenen. Hiervoor vond Franken echter geen bewijs.

Bij prettige ervaringen blijkt alcohol nauwelijks invloed te hebben op het beloningssysteem. De `roze bril' die dit genotsmiddel zou veroorzaken, is dus eigenlijk alleen een tijdelijke filter voor de sombere zaken in het leven. Franken ontdekte dit aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Wodka

Psycholoog Franken gaf twee groepen vrijwilligers een verschillend drankje. Aan het ene drankje voegde de onderzoeker een zeer kleine hoeveelheid alcohol toe, het ander bevatte evenveel alcohol als drie glaasjes wodka. Vervolgens legde Franken alle vrijwilligers plaatjes voor van neutrale objecten, verminkte lichamen (onprettig) en erotische koppels (prettig).

Hersenactiviteit

De vrijwilligers uit de alcoholgroep bleken veel minder reactie te vertonen op de onprettige plaatjes, terwijl ze bij de prettige plaatjes nauwelijks anders reageerden dan de nuchtere groep. Franken mat hiervoor met elektro-encefalografie (EEG) de activiteit van hersengebieden. In eerste instantie remt alcohol alle informatieverwerking. In een iets later stadium, na 0,7 seconden, remt de alcohol in het bijzonder de negatieve informatie.

Dopamine

In een ander, vergelijkbaar experiment, toonde Franken ook aan dat de "beloningsstof" dopamine geen rol speelt bij het vormen van een reactie op de plaatjes. Franken gaat nu op zoek naar andere stoffen die hierbij betrokken zijn.

Verslaving

Uit eerder onderzoek kwam naar voren dat de zogenaamde vergeet-drinkers gevoeliger zijn voor verslaving dan andere drinkers. Een avondje drinken om even de zorgen te vergeten lijkt dan ook aantrekkelijk, maar is uiteindelijk niet zonder risico.

Veni

De alcoholstudie van Franken maakt onderdeel uit van zijn onderzoek naar de mechanismen achter genot en beloning. Hiermee begon Franken in 2003, toen hij een Veni-beurs van NWO toegekend kreeg. Deze maand rondt hij dit onderzoek af.

Publicatie:
Franken IH, Nijs IM, Muris P, Van Strien JW,
Alcohol Selectively Reduces Brain Activity During the Affective Processing of Negative Information.
Alcohol Clin Exp Res. Online publicatie 13 april 2007 , http://www.blackwell-synergy.com/doi/abs/10.1111/j.1530-0277.2007.0042 4.x

..............................
Noot voor de redactie,