VVD


14-5-2007

VVD blij met einde Poolse heksenjacht op dissidenten

VVD-woordvoerders Han ten Broeke en Hans van Baalen zijn blij dat het Constitutioneel Hof in Warschau heeft beslist dat de Poolse wet om vermeende dissidenten op te sporen moet worden verworpen.

Meer dan een half miljoen Polen moesten de afgelopen weken een verklaring ondertekenen waarin werd gesteld dat ze nooit voor de geheime dienst hebben gewerkt. Ten Broeke en Van Baalen - en de VVD in het Europarlement - keurden deze heksenjacht begin deze maand al af toen bleek dat de Poolse Europarlementariër Bronislaw Keremek terecht weigerde de verklaring te ondertekenen.

Ten Broeke: "Het is toch te gek voor woorden dat Polen, een EU-lidstaat nota bene, haar burgers op deze manier behandeld? Het zaait alleen angst en wantrouwen en op deze manier houdt de regering de bevolking in een ijzeren wurggreep die erg aan de Sovjetperiode doet denken."
Vorige week vrijdag 11 mei besliste het Constitutioneel Hof in Warschau dat deze wet regelrecht in tegenspraak is met de grondwet. Vooral op het terrein van de mensenrechten wijkt deze orwelliaanse wet af. Van Baalen: "Als er zelfs wordt gedreigd dat Europarlementariërs hun functie neer moeten leggen als ze die verklaring niet ondertekenen, dan is er iets goed mis. Geremek is een uitstekend politicus, maar er zijn tal van voorbeelden van andere politici, ondernemers, schrijvers en docenten, die de verklaring moesten tekenen als ze hun baan wilden houden. In een modern Europa mag en kan dat gewoonweg niet."

De VVD is benieuwd hoe de Poolse regering om zal gaan met de uitspraak van het Constitutioneel Hof en zal diezelfde regering scherp in de gaten houden. Ten Broeke: "Zie deze uitspraak als een forse tik op de vingers. De heksenjacht is voorbij en het wordt tijd dat de Poolse regering haar burgers leert vertrouwen."

14 mei 2007

Han ten Broeke: www.hantenbroeke.nl
Hans van Baalen: www.hansvanbaalen.nl