Gemeente Winterswijk


14 mei 2007

Gemeente ontwikkelt kampeerbeleid

Winterswijk - De gemeente Winterswijk werkt samen met recreatieondernemers in Winterswijk aan een kampeerbeleid. Hierin wordt het huidige beleid voor de verblijfsrecreatieterreinen geactualiseerd en het bestemmingsplan Verblijfsrecreatieterreinen van 1998 herzien. Daarnaast wordt beleid ontwikkeld voor de kleinschalige verblijfsaccommodaties in de gemeente, waaronder bijvoorbeeld minicampings. Ook wordt in dit kampeerbeleid opgenomen hoe de gemeente om wil gaan met particuliere recreatiewoningen in de gemeente.

Het huidige bestemmingsplan Verblijfsrecreatieterreinen is in 1998 door de gemeenteraad vastgesteld. In overleg met de recreatieondernemers merkte de gemeente dat door de snel veranderende vraag van de toerist en recreant, de voorschriften in het bestemmingsplan de ondernemers niet de ruimte bieden om aan de gewenste kwaliteitseisen te kunnen voldoen. Om deze reden hebben recreatieondernemers en gemeente samen besloten het bestemmingsplan Verblijfsrecreatieterreinen te actualiseren. Een andere reden voor het opstellen van het Kampeerbeleid vormt de afschaffing van de Wet op de Openluchtrecreatie per 1 januari 2008. Daardoor is de gemeente wettelijk verplicht om voor kleinschalige verblijfsaccommodaties gemeentelijk beleid te ontwikkelen. Ter voorbereiding daarop hebben de gemeenten in de Achterhoek en Liemers eind 2006 beleidsuitgangspunten voor de regio vastgesteld. Voorstellen voor beleidsregels voor de kleinschalige verblijfsaccommodaties zijn reeds opgenomen in het voorontwerp Bestemmingsplan Buitengebied. In het Kampeerbeleid worden deze beleidsregels waar nodig verder aangevuld en uitgewerkt.

Onderdeel bestemmingsplan buitengebied
Bedoeling is om het geactualiseerde bestemmingsplan Verblijfsrecreatieterreinen op te nemen in het ontwerp Bestemmingsplan Buitengebied. In het ontwerp Bestemmingsplan Buitengebied worden ook het beleid voor de kleinschalige verblijfsaccommodaties en de particuliere recreatiewoningen opgenomen. Het Kampeerbeleid wordt opgesteld in drie fasen. In de eerste fase van beleidsvorming, die duurt tot en met september 2007, vormt de gemeente in nauwe samenwerking met onder andere Recron en Boer(en)Recreatie, het beleidskader. De fase wordt afgesloten met informatiebijeenkomsten voor belanghebbenden, waarin reacties kunnen worden gegeven. In de volgende fase worden in de periode tot en met november, de wensen van de individuele verblijfsrecreatieterreinen getoetst aan dit beleidskader. Tijdens inloopbijeenkomsten worden inwoners in de gelegenheid gesteld kennis te nemen van de ter inzage gelegde plannen. Vervolgens worden in de laatste fase de beleidsregels voor de verblijfsrecreatieterreinen juridisch vertaald in het ontwerp bestemmingsplan Buitengebied. Ook het beleid voor de kleinschalige verblijfsaccommodaties en recreatiewoningen, worden hierin verwerkt. Het ontwerp Bestemmingsplan Buitengebied wordt naar verwachting begin 2008 ter inzage gelegd. Iedereen kan dan reageren op het uiteindelijke plan.