SP Tilburg


Geld tekort bij winstgevende Diamantgroep?

14-05-2007 * Vorige week meldde het Brabants Dagblad dat de gemeente geen budget heeft om na de zomer 60 tot 70 jongeren uit het speciaal onderwijs een baan aan te bieden bij de Diamantgroep. Eén pagina verder lezen we dat de Diamantgroep 1,3 miljoen euro winst heeft gemaakt. "Tijd om eens te gaan praten over de prioriteiten van de Diamantgroep", aldus SP raadslid Veerle Slegers die hierover vandaag schriftelijke vragen aan het college stelt.

Volgens wethouder Mevis wordt Tilburg dit jaar door het Rijk gekort op haar budget om mensen die moeilijk aan een reguliere baan komen toch aan werk te helpen. En dus vallen er 60 tot 70 jongeren buiten de boot. Eén pagina verder in dezelfde krant jubelt algemeen Diamantdirecteur Robert Bool dat zijn organisatie geweldig goed presteert en het afgelopen jaar een winst heeft geboekt van ¤1,3 miljoen. Wethouder Mevis is uit hoofde van zijn functie bestuursvoorzitter van de Diamantgroep. De gedachte dat de wethouder krokodillentranen huilt komt logischerwijs bovendrijven.

Veerle Slegers: "In hetzelfde artikel wordt geconstateerd dat er, gezien de toename van het aantal mensen met psycho-sociale problemen die een baan nodig hebben, de Diamantgroep juist méér beschutte werkplekken zal moeten gaan creëren. Tegelijk heeft de Diamantgroep eerder juist veel beschutte werkplaatsen als de fietsenwerkplaats en de Vossenberg afgestoten. En Diamant profileert zich momenteel vooral op de naar eigen zeggen vele succesvolle detacheringen waarmee de organisatie geld verdient door werknemers te detacheren bij bedrijven en instellingen. Volgens mij is dat niet te rijmen".

Slegers wil van het college weten of zij bereid is met de Diamantgroep concrete afspraken te maken over een uitbreiding van het aantal beschutte werkplekken: "De winsten van een sociale werkvoorziening moeten zoveel mogelijk ten dienste moeten staan van de doelgroep: mensen die op de reguliere arbeidsmarkt geen of weinig kans maken".

www.tilburg.sp.nl