Politie Midden- en West Brabant

Persberichten Politiedistrict Breda

BREDA, 14 mei 2007

Politie controleert snelheid

BREDA / ETTEN-LEUR: De politie heeft vandaag de snelheid gecontroleerd van automobilisten op de Sander in Etten-Leur en de Hooghout in Breda.

Op de Sander werd gecontroleerd tussen 09:00 uur en 12:00 uur. Op dat traject geldt een maximum snelheid van 50 km/u. 347 automobilisten passeerden de controle. 50 van hen deden dat te snel. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 79 km/u.

Op de Hooghout werd gecontroleerd tussen 12:40 uur 15:30 uur. Op dat traject geldt een maximum snelheid van 30 km/u. 553 automobilisten passeerden de controle. 276 van hen deden dat te snel. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 75 km/u.

Gezamenlijke aanpak subjectieve verkeersonveiligheid
Bewoners of weggebruikers voelen zich regelmatig onveilig in het verkeer. Het gevoel van verkeersveiligheid in de buurt is niet altijd terug te vinden in harde ongevalcijfers. Dat maakt het voor politie en OM lastig om gericht te handhaven. Om de klachtgerichte verkeersonveiligheid terug te dringen wordt in de gemeente Breda gestart met het project subjectieve verkeersonveiligheid. Hierin werken wegbeheerders, politie en het Openbaar Ministerie samen om het gevoel van verkeersonveiligheid in de buurt aan te pakken. De nadruk ligt op snelheidscontroles in 30 en 50 kilometer-zones en nabij woonwijken. Als pilot wordt in de gemeente Breda gestart aan de Hooghout en Lage Kant. Dit ter aanvulling op de regionale verkeersprojecten waarin op basis van ongevallenanalyses tot extra verkeerscontroles wordt overgegaan. De extra verkeerscontroles binnen de bebouwde kom zijn een stimulans voor het verbeteren van de veiligheid en de leefbaarheid in de buurt.

Aangehouden na dreigen met mes

BREDA: De politie heeft zondagavond rond 20:30 uur op de Kesterenlaan een 28-jarige Bredanaar aangehouden. Dit gebeurde nadat de verdachte een 25-jarige Bredanaar had bedreigd met een mes. Hij zou op een afstand ongeveer twintig meter stekende bewegingen hebben gemaakt naar de Bredanaar. Deze bedreiging werd gezien door omstanders, die vervolgens de man overmeesterden en zijn mes afpakten. De politie werd gebeld en het mes werd aan agenten overhandigd. Het betrof een groot illegaal mes. De eigenaar van het mes zat in een woning en werd overgebracht naar het bureau. Daar werd hij in verzekering gesteld. Later werd de verdachte nog naar het ziekenhuis gebracht omdat hij een gebroken neus had opgelopen toen omstanders hem overmeesterden. Het is nog onduidelijk waarom de verdachte de stekende beweging zou hebben gemaakt. De politie onderzoekt de zaak nog.

Aangehouden na veroorzaken ongeval

BREDA: De politie heeft zondagavond rond 23:30 uur op de Doornboslaan een 20-jarige automobilist uit Bavel aangehouden. De man zou onder invloed zijn voertuig hebben bestuurd en daarbij een kopstaart aanrijding hebben veroorzaakt. Ook zou hij volgens getuigen slingerend hebben gereden en een roodlicht hebben genegeerd. Een blaastest wees op een waarde van ongeveer 650 ug/l, waar maximaal 220 ug/l is toegestaan. Ook is van de verdachte bloed afgenomen. Dat zal worden onderzocht op verdovende middelen. In afwachting daarvan is het rijbewijs van de man gevorderd. De man verklaarde in zijn verhoor dat hij moe was en steeds tijdens het rijden in slaap viel. Na verhoor werd de man weer op vrije voeten gesteld.

Aangehouden (en geseponeerd) na bedreiging

ETTEN-LEUR: De politie heeft zondagavond rond 18:30 uur op de Liesbosweg in Etten-Leur een 32-jarige verwarde man uit Breda aangehouden. De man zorgde rond 18:10 uur voor consternatie op de Attelakenseweg omdat hij lukraak automobilisten tot stoppen dwong en hun vertelde dat ze in overtreding waren. De verdachte was zelf te voet. Hij liet ook een pizzakoerier stoppen door plotseling voor diens bromfiets te springen. De verdachte legitimeerde zich als politieman under cover maar de bezorger had wel in de gaten dat het niet klopte. Ineens nam de verdachte een agressieve houding aan en wilde vechten en trok hij de sleutel van de bromfiets uit het contact. Hij liep hiermee weg en bleef dreigende taal naar de bezorger roepen. Die vertrouwde het niet en liep weg om de politie te bellen. Toen hij bij zijn brommer terugkwam, bleek een pizza te zijn verdwenen. De sleutel van de brommer lag op de grond in de buurt. Agenten troffen de verdachte aan en namen hem mee naar het bureau. Daar werd hij in verzekering gesteld. Na onderzoek bleek dat de man thuishoorde in een psychiatrische inrichting. Daar is hij na verhoor en in overleg met justitie weer afgeleverd. De zaak wordt geseponeerd.

Aangehouden wegens huiselijk geweld

HOEVEN: De politie heeft zondagochtend rond 11:00 uur een 47-jarige inwoner van Hoeilaart aangehouden wegens huiselijk geweld. Dit gebeurde nadat de man de voordeur vernield had van de woning van zijn ex-vrouw in Hoeven. Ook zou hij zijn ex hebben geduwd toen deze probeerde de man de toegang tot de woning te beletten. Oorzaak van het ligt in onenigheid over de inboedel van de woning. De man is in verzekering gesteld en verhoord. De politie onderzoekt de zaak nog.

BREDA: De politie heeft zondagavond rond 20:00 uur een 41-jarige Bredanaar aangehouden wegens huiselijk geweld. Dit gebeurde nadat de man eerder op de avond zijn bijna ex-vrouw zou hebben mishandeld in haar woning in de wijk Biesdonk. De verdachte werd op het bureau in verzekering gesteld. De politie onderzoekt de zaak.

Politie controleert verkeer

RIJSBERGEN: De politie heeft in de nacht van 13 op 14 mei op de Antwerpseweg tussen 2100 en 03.00 uur het verkeer gecontroleerd. Deze controle vond plaats naar aanleiding van de festiviteiten in Zundert.

227 bestuurders moesten zich onderwerpen aan een blaasproef. Uiteindelijk werden zes automobilisten aangehouden, die teveel hadden gedronken. Zij bliezen resp. 255, 315, 365, 500, 655 en 665 ug/l. Van de laatste twee werden de rijbewijzen ingevorderd. De limiet daarvoor ligt op 570 ug/l. Tegen al deze bestuuders wordt proces-verbaal opgemaakt.

Tevens werd op dit traject met radarapparatuur een snelheidscontrole gehouden. De controle vond plaats tussen 22:00 uur en 02:10 uur. Op het traject geldt een maximumsnelheid van 80 km/u. 825 automobilisten passeerden de controlepost. Twee van hen deden dat te snel. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 89 km/u.

Aangehouden na rijden onder invloed

BREDA: De politie heeft zondagmiddag rond 13:30 uur op de Abdijstraat een 46-jarige Bredanaar aangehouden wegens rijden onder invloed. Agenten zagen de man op de Baliendijk door rood rijden. Toen de bestuurder uit de wagen stapte zagen de agenten dat de man onvast ter been was en tijdens een gesprek sprak de man met dubbele tong en verklaarde ook gedronken te hebben. In eerste instantie verklaarde de man 80 biertjes te hebben gedronken. Op het bureau vertelde hij dat het om 48 flesjes ging. Of het inderdaag zoveel was, kon de politie niet meer nagaan. De verdachte weigerde mee te werken aan een onderzoek. Omdat het vermoeden bestond dat de verdachte een hogere waarde zou blazen dan 570 ug/l en omdat hij niet meewerkte, werd het rijbewijs van de man ingevorderd. Het zal, samen met een proces-verbaal worden opgestuurd naar de officier van justitie. Tevens kreeg de verdachte een rijverbod van 24 uur.

Auteur: Manfredi Mauro