NEN


Metselen met 'strijkijzer'

maandag 14 mei 2007, 11:19

Niet langer specie smijten, want 'kantelen' zorgt voor minder pols-, schouder- en rugklachten. Daarom wordt de nieuwe generatie metselaars opgeleid met een ergonomisch verantwoorde troffel. De doorgewinterde vakman gooit dit 'strijkijzermodel' het liefst het raam uit.

Hoewel de troffel - het belangrijkste stuk handgereedschap van de metselaar - in verschillende maten en afmetingen verkrijgbaar is, veranderde de vorm eigenlijk nooit. Ongeveer drie jaar geleden stelde de Aannemers Vereniging Metselaars (AVM) een troffelstudie voor onder het motto 'Als de bahcosleutel verandert, waarom de troffel dan niet?'.

Onderzoek leidde tot een model waarmee volgens TNO tot 60% ergonomische winst te behalen valt. Verhoeven Tools werkte het model samen met een fabrikant uit tot een verkoopbaar product. Kennisinstituut Arbouw kocht de eerste 2000 setjes van de zogeheten Super Prof Ergo-troffel op en deelde deze uit aan leerlingen en instructeurs van alle samenwerkingsverbanden.

Wennen
Volgens Louis Groen van Arbouw ontvangen de opleidingen de 'revolutionaire troffel' met open armen. "Het is voor iedereen even wennen, maar na een paar uur is iedereen enthousiast." Met de lichtere metseltroffel lijkt een geweldige vooruitgang behaald te zijn. Omdat de handgreep boven het blad is geplaatst, wordt de pols bij elke beweging minder belast. Bovendien heeft de nieuwe troffel een kleiner blad. Prettig voor de gemiddelde metselaar, die 800 tot 1000 stenen per dag plaatst.

Alternatief
Verantwoord vanuit ergonomisch perspectief of niet, volgens alle betrokkenen gooit de traditionele metselaar het strijkijzer het liefst het raam uit. Verhoeven Tools voorzag deze reactie in 'een conservatieve branche' en ontwikkelde - naast de Super Prof Ergo - de Super Prof Smart, een tussenvariant.
De greep van deze troffel bleef dezelfde, alleen hangt de handgreep meer boven het blad ten opzichte van het standaardmodel. "Voor een ervaren metselaar is het niet zo makkelijk om met zo'n model te werken. De Super Prof Smart is een uitstekend alternatief en is nog altijd 30% gezonder dan de traditionele troffel", merkt directeur Verhoeven op.

Henk Klein Poelhuis van de AVM denkt al na over nieuwe varianten, want 'elke steensoort vraagt om een ander blad'. Zo mag het blad voor een vormbaksteentroffel kleiner zijn dan dat voor de strengperssteen, waarvan ook de gaatjes moeten worden gevuld.

Bron: Cobouw/Arboportaal
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN ArboMail (Publicatie)