NEN


Arbocatalogi? NEN Arbeid adviseert! (2)

maandag 14 mei 2007, 11:36

Wilt u als bedrijf of brancheorganisatie een Arbocatalogus gaan opstellen en bent u op zoek naar handvatten en/of advies, dan bent u bij NEN Arbeid aan het juiste adres.

Het maken van afspraken met verschillende partijen, het bereiken van overeenstemming en dit vastleggen in een document is precies wat normalisatie inhoudt en waar NEN Arbeid zich al sinds jaar en dag mee bezig houdt.

Doelvoorschriften
De arbowetgeving is per 1 januari 2007 gewijzigd. Werkgevers en werknemers krijgen meer ruimte en verantwoordelijkheid voor maatwerk en kunnen samen het arbobeleid invullen. Het is de bedoeling dat werknemers en werkgevers de doelvoorschriften - die de overheid stelt
- samen uitwerken tot te nemen maatregelen. De afspraken die worden gemaakt om aan de gestelde doelvoorschriften te kunnen voldoen, worden vastgelegd in een Arbocatalogus. Zodra de - getoetste - Arbocatalogus is opgesteld en goedgekeurd, vormt deze het uitgangspunt voor controle door de Arbeidsinspectie.

Leidraad
Bedrijven en brancheorganisaties die een Arbocatalogus willen opstellen, kunnen ondersteuning vragen van de consultants van NEN-Arbeid.
Op dit moment ontwikkelt NEN Arbeid, samen met een aantal grote bedrijven en brancheorganisaties, de NTA 8050 'Leidraad voor de totstandkoming van Arbocatalogi', een document dat de methodiek beschrijft hoe te komen tot een professionele Arbocatalogus, gekoppeld aan een managementsysteem. Een aantal onderdelen van de NTA die nu in het conceptstadium verkeren zijn:

* het stroomschema

* intentie

* onderwerp & toepassingsgebied

* wettelijk kader: interne/externe invloeden en eisen
* risicobepaling en -selectie

* communicatie

Dit document zal medio juli 2007 gereed zijn. Mocht u ook willen deelnemen aan de ontwikkeling van deze NTA, dan kunt u zich nog aanmelden voor het platform NTA 8050 door een e-mail te sturen aan arbeid@nen.nl.

Consultancy
NEN-Arbeid kan het proces begeleiden voor het samenstellen en implementeren van de Arbocatalogus voor branches en bedrijven op basis van de NTA 8050.
Het is van groot belang om de Arbocatalogus te voorzien van de juiste normen en daarmee aan te laten sluiten op Europese afspraken. Normen zijn hierbij de praktische afspraken die de stand der techniek weergeven. NEN Arbeid kan een screening uitvoeren om een duidelijk overzicht te krijgen welke normen relevant zijn. Daarnaast kan NEN Arbeid normen vertalen naar specifieke maatregelen.

Kijk voor meer informatie op http://arbocatalogus.nen.nl Voor vragen aan onze consultants, kunt u zich richten tot arbeid@nen.nl.