Deelgemeente Hoogvliet Rotterdam

Nieuwe PerGen-Warmtekrachtcentrale begint met reinigen leidingen

In de opstartfase kan er op doordeweekse dagen tussen zes en zeven 'savonds in een straal van 15 km rond Pernis iets te horen zijn, maar er wordt alles aan gedaan om de overlast te beperken. En als de centrale eenmaal draait is de milieuwinst enorm.

De firma Pergen zal in de komende maanden, beginnend vanaf 14 mei, de start van haar nieuwe moderne warmtekrachtcentrale voorbereiden. Deze centrale staat op het terrein van Shell Nederland Raffinaderij te Pernis. De eerste stap bestaat uit het reinigen door middel van stoomblazen van het leidingwerk van de installatie. Het stoomblazen vindt plaats op doorde-weekse dagen omstreeks 18.00 uur en duurt ongeveer een uur, uitzonderingen daargelaten.

Pergen heeft onderzoek laten verrichten en alle noodzakelijke geluidbeperkende maatregelen genomen om mogelijke overlast voor u als buren te voorkomen. Het is niet uitgesloten dat u

op enig moment hinder kunt ondervinden. Wij zullen dat uiteraard tot een minimum beperken.

Onze centrale is het meest energie efficiënte proces om gelijktijdig stoom en stroom te produceren. Het is een bijzonder geschikte oplossing voor olieraffinaderijen en chemische fabrieken met een grote stoombehoefte. De te starten fabriek, die gevoed wordt met aardgas, vervangt het oude ketelhuis van Shell Nederland Raffinaderij, die op zware olieresiduen werd gestookt. Ten opzichte van dit ketelhuis wordt binnenkort de uitstoot van schadelijke stoffen

in de atmosfeer aanzienlijk verminderd. De uitstoot van stikstofoxiden daalt met circa 66%, zwaveldioxide met 99% en fijn stof met 90%!

Heeft u nog vragen, belt u tijdens kantooruren met Rolf Vlaming op (010) 4903180.

Met vriendelijke groet,

Ir. Rolf Vlaming,

Air Liquide Industrie B.V.

Plant Manager Pergen V.O.F.

Achtergrondinformatie:

De PERGEN centrale is een investering van Air Liquide en zal Shell Nederland Raffinaderij maximaal 700 ton stoom per uur leveren. De geproduceerde elektriciteit van ongeveer 300 megawatt wordt hoofdzakelijk aan Eneco geleverd.