ABVAKABO FNV

Geen perspectief cao SNT/KPN Contact: demonstratieve bijeenkomsten

Vanaf eind november 2006 zijn wij met de werkgever in overleg over een nieuwe cao. Die wil echter niet tegemoetkomen aan de inzet zoals die is vastgesteld door onze leden. Daarom houdt ABVAKABO FNV van 14 tot 16 mei demonstratieve bijeenkomsten in het land.

In alle werknemersvergaderingen van de gezamenlijke vakorganisaties is gevraagd wat er moet veranderen binnen de organisaties. De signalen uit alle vestigingen kwamen sterk overeen en zijn te verdelen in drie categorieën.


1. Ontbreken van communicatie over de visie en strategie

Het blijkt dat het voor werknemers niet duidelijk is wie of wat KPN Contact en SNT zijn, hoe de relatie met KPN is en welke plannen de directie voor de toekomst van beide bedrijven heeft. Om duidelijkheid te scheppen past wellicht het splitsen van de cao in twee aparte cao's.


2. Kwaliteit staat onder zware druk

Als gevolg van het hoge verloop van het uitzendpersoneel in relatie tot de verhouding eigen personeel - ander personeel, staat de continuïteit van de kwaliteit constant onder druk. Door de sterke sturing op behandeltijden, pauzetijden, nawerktijden, e.d. lijkt de aandacht meer uit te gaan naar kwantiteit boven kwaliteit. KPN heeft voor de verschillende soorten van dienstverlening verschillende systemen ontwikkeld. In de praktijk blijkt het aantal systemen en de wijze waarop deze met elkaar communiceren niet efficiënt en feilloos te verlopen.


3. Arbeidsvoorwaarden

Een grote groep medewerkers, voornamelijk eigen personeel, heeft de afgelopen jaren stilstand gekend in de loonontwikkeling. De werknemers eisen na deze jaren van stilstand een structurele verbetering van het loon. De werkgever wil dat de werknemers 92 verlofuren inleveren tegen een onzekere variabele beloning van 8 procent bij het behalen van de doelstellingen tot een maximum van 12 procent.

Om de werknemers over de streep te halen, garandeert de werkgever in het jaar 2008 7 procent van die variabele beloning. Daarna is de medewerker de structurele verlofuren kwijt en is het onzeker of de doelstellingen worden gehaald. Werknemers binnen KPN Contact zijn negatief over systemen van variabele beloning omdat er binnen KPN Contact op dit moment reeds met variabele beloning wordt gewerkt. Ongeveer 1500 werknemers nemen deel aan de regeling `Compete with the best' waarin de werknemer maandelijks 70 euro netto extra kan verdienen.

Op dit moment wordt er door KPN gemiddeld 25 euro aan de werknemers uitbetaald, wat betekent dat de doelstellingen niet of nauwelijks worden gehaald en de regeling de werknemers nauwelijks iets oplevert. Daarnaast is er massaal gepleit voor onder andere het afschaffen van het bonus-malus systeem en het aanpassen van de opbouw van verlofuren bij ziekte.

Werkgever wil niet verder gaan dan eigen voorstel

Op basis van de terugkoppeling aan de werkgever heeft deze de contouren voor een akkoord geformuleerd. Dit voorstel komt grotendeels niet tegemoetkomt aan onze eisen. Ook zaten er elementen in die strijdig zijn met de wensen uit de werknemersvergaderingen. Daarom hebben de kaderleden van ABVAKABO FNV geconcludeerd dat er onvoldoende basis ligt om de onderhandelingen met de werkgever te starten. Bovendien heeft de werkgever aangegeven dat alle beschikbare onderhandelingsruimte binnen de door hem geformuleerde contouren valt. Dit betekent dat de werkgever niet bereid is meer geld aan arbeidsvoorwaarden uit te geven.

CNV Publieke Zaak en de Bond van Telecompersoneel hebben van hun kaderleden wel de ruimte gekregen om de onderhandelingen te starten. De Bond van Telecompersoneel en CNV Publieke Zaak hebben daarop maandagmiddag de onderhandelingen hervat. ABVAKABO FNV heeft uiteraard niet onderhandeld. ABVAKABO FNV heeft bij de werkgever duidelijk aangegeven dat ieder akkoord dat de elementen inleveren van verlof en het invoeren van variabele beloning in zich draagt, geen goedkeuring van de werknemers zal krijgen. Deze situatie heeft ook gevolgen voor de uitzendkrachten, omdat toekomstige loonstijgingen ook automatisch doorwerken in de salarissen van de uitzendkrachten.

Demonstratieve bijeenkomsten

ABVAKABO FNV legt zich niet neer bij de ontstane situatie en daarom organiseren wij van 14 tot en met 16 mei demonstratieve werknemersbijeenkomsten in het land. Tijdens deze bijeenkomsten willen wij met u discussiëren hoe wij de werkgever op andere gedachten kunnen brengen. ABVAKABO FNV sluit eventuele acties niet uit. Het is van het allergrootste belang dat tijdens de werknemersbijeenkomsten het overgrote deel van de ABVAKABO FNV-leden, die werkzaam zijn op de nabij gelegen vestiging, aanwezig is op deze vergadering. Er moet met andere woorden een groot draagvlak voor een te kiezen strategie zijn. Ook uitzendkrachten, niet-leden en anders georganiseerden zijn welkom bij de bijeenkomsten. Kom daarom allen naar één van de bijeenkomsten!
* Groningen, Martiniplaza, Leonard Springerlaan 2
* maandag 14 mei van 16.00 tot 17.00 uur en van 17.30 tot 18.30 uur


* Enschede, Eden Dish Hotel, Boulevard 1945 nummer 2
* maandag 14 mei van 16.00 tot 17.00 uur en van 17.30 tot 18.30 uur


* Zwijndrecht, Palm Party House, Langeweg 350 (boven autobedrijf Ames)

* dinsdag 15 mei van 16.00 tot 17.00 uur en van 17.30 tot 18.30 uur


* Eindhoven, Aristozalen, Vestdijk 30

* woensdag 16 mei van 16.00 tot 17.00 uur en van 17.30 tot 18.30 uur

Wij rekenen op uw komst!
10-05-2007, Koninklijke KPN NV | Meer over: callcentra, contactcenter,