Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Zuydwal Veilingen veilt werken van Larense schilders, Bergense schilders, moderne kunst en een collectie zilver

Op 14 mei 2007 veilt Zuydwal Veilingen werken van de Larense School, Bergense School, De Ploeg, de Nieuwe Haagse School en een collectie Nederlandse naoorlogse kunst. Er komen ruim 450 schilderijen en een collectie zilver onder de hamer. Een van de hoogtepunten is een schilderij van Adriaan Lubbers dat hij in 1927 in New York schilderde.

New York

Adriaan Lubbers (1892-1954) bezocht in 1916 voor het eerst New York. De dynamische stad vol beweging tussen de hoge wolkenkrabbers en staalconstructies fascineerden hem, zeker met zijn achtergrond als ingenieur. In 1926 keerde hij terug met vrouw en kind, er volgden twee jaar van koortsachtig werken. De indrukken van de stad werden omgezet in een krachtig expressionistische en kubistische vormentaal. Op het doek 'Gezicht op New York' rijst een indrukwekkende brug hoog boven de toeschouwer uit, de nietigheid van de mens tegenover de wereldstad wordt benadrukt door de kleine figuren en de voor Lubbers zo kenmerkende T-Fords op straat. Adriaan Lubbers woonde na 1932 in Laren

De Groninger Ploeg
Een andere blikvanger is de collectie Groninger Ploeg, afkomstig van een particuliere verzamelaar uit de omgeving van Groningen. Uit onvrede met de traditionele kunstopvattingen in de stad Groningen richtte Johan Dijkstra samen met de kunstenaars Jan Wiegers en Jan Altink in 1918 de kunstenaarsvereniging De Ploeg op. Hoewel de vereniging geen inhoudelijk programma had onderscheidden veel leden zich in een expressionistische stijl. Een tekening van zeilschepen op het Paterswoldemeer van Johan Dijkstra en pastels neergezet in een expressionistische stijl van Jan Altink komen onder de hamer. De kleurige serie abstract expressionistische gouaches van Jan Jordens dateren uit 1959. Hij maakte deze gouaches tijdens een verblijf in Blaricum. Jan Wiegers kwam regelmatig vanwege zijn gezondheid in Davos. Ook in 1936 bezocht hij het Zwitserse kuuroord en legde in zijn vlotte stijl het kuuroord vast. Jan van der Zee was een buitenbeentje binnen de Ploegschilders. Hij sloot zich in 1924 bij De Ploegschilders aan. Hij ontwikkelde een heel eigen abstracte stijl. Er worden drie gouaches van abstracte composities geveild. Er worden werken van Johan Dijkstra, Jan Wiegers, Jan Altink, Jan Jordens, Jan van der Zee, Jan Jordens en George Martens geveild.

Tekenclub Hamdorff
Tekenclub Hamdorff werd in 1952 opgericht door de Larense beeldhouwer Kees Schrikker. De zolder van Hotel Hamdorff bood onderdak. De leden van de Tekenclub kwamen iedere week bijeen om te tekenen naar model. Tot 1978 konden ze gebruik maken van de Hamdorffzolder. Later vonden ze onderdak in de Gooise Academie. Nog steeds komen ze hier wekelijks bijeen. Ruim twintig tekeningen uit de Hamdorffperiode worden aangeboden waaronder werken van Rudolf Bonnet, Gerard Huijsser, Deborah Wertheim-Sanson, Dick Breddels, Henk Corduwener en Flip Hamers.

Naoorlogse Nederlandse kunst

Werken van Ferry Slebe, Dick Pieters, Marian Plug, Hans Deuss, Monica Rotgans, Jan Groenestein en Theo Stiphout uit de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw worden aangeboden. Allemaal kunstenaars die hun sporen hebben verdiend.

Zilver
Een kleine gevarieerde collectie zilver waaronder een aantal verzamelaars objecten zoals een 18e eeuwse papagaaienbeugel met haak, een muntjesbeugel met haak uit 1839 en een zilveren tabaksdoos. Ook de zilveren koektrommel van Jacobus Carrenhoff uit 1827, zilveren tafelcouverts van de Utrechtse zilversmid H. van der Wolk en een tiental zilveren miniaturen zijn zeer de moeite waard.

De veilingcollectie bestaat verder uit werken van: Leo Gestel, David Schulman, Nico van Rijn, Willy Sluiter, Frans Langeveld, Willem Knip, G.A. Hulshoff Pol, Evert Jan Ligtelijn, Jan Rijlaarsdam, Jack Hamel, Cornelis Vreedenburgh, Theo Swagemakers, A.R. Mauve, Lou Loeber, Annie de Bruin, W.G.F. Jansen, Arina Hugneholtz, Wim Bosma, Jan Batterman, Siep van den Berg, Freek van de Berg en vele anderen. .

Kijdagen en veiling

De kijkdagen worden gehouden op zaterdag 12 en zondag 13 mei in De Warrekam, van 11 tot 17 uur, Brink 29 in Laren nh. De veiling is op maandag 14 mei om 14.00 uur (kunst van na 1950) en om 19.30 uur in het Singer Laren, Oude Drift 1, Laren nh.

De volledig geĂŻllustreerde catalogus is te zien op www.zuydwalveilingen.nl
---



Ingezonden persbericht