Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht

Analyse van debatten over inburgering in boekvorm

Pleidooi voor een onzekere publieke moraal

Op maandag 14 mei presenteert Thomas Spijkerboer, hoogleraar migratierecht aan de Vrije Universiteit, zijn boek "Zeker weten. Inburgering en de fundamenten van het Nederlandse politieke bestel". Hierin analyseert Spijkerboer het politieke debat over inburgering, dat sinds 2004 gevoerd is. Het blijkt dat politieke partijen gelijk gestemd zijn op het gebied van inburgeringskwesties. Spijkerboer pleit juist voor een onzekere publieke moraal. Na de presentatie in De Balie in Amsterdam volgt een discussie met de hoogleraren Halleh Ghorashi (VU), Ruud Koopmans (VU) en Paul Scheffer (UvA) onder leiding van Michael Zeeman.

Spijkerboers analyse richt zich op wat een burger eigenlijk hoort te zijn, in de visie van de politiek. Aan welke verwachtingen moet een burger voldoen en hoe moet hij zich gedragen? Thomas Spijkerboer analyseerde debatten en ontdekte dat politieke partijen daarin nauwelijks van mening verschillen. Ze vinden dat migranten bepaalde opvattingen moeten hebben over democratie en rechtsstaat, en over mannen en vrouwen. Wetten over inburgering werden vanwege deze consensus dan ook vrijwel unaniem aangenomen.

De unanimiteit, het 'zeker weten', tast volgens Spijkerboer een van de belangrijkste fundamenten van het Nederlandse politieke bestel aan: het idee dat burgers hun eigen gedachten mogen hebben, ook over kwesties als democratie. Het politieke bestel is erop gebaseerd dat we niet weten wat goed en waar is. Bij een democratische rechtsstaat hoort dan ook dat van migranten niet geëist wordt dat zij bepaalde - onder autochtonen dominante - opvattingen overnemen. Spijkerboer pleit in zijn boek dan ook voor een onzekere publieke moraal.