Ingezonden persbericht


Society for International Development - afdeling Nederland

P E R S B E R I C H T

DEMOCRATIE EN POPULISME

Lezing Daniel Kaufmann (Wereldbank) over politiek en goed bestuur in Latijns Amerika

Den Haag, 7 mei 2007

Een politieke aardverschuiving naar links en de opkomst van een nieuw soort nationalistisch populisme. Zo worden de recente politieke ontwikkelingen in Latijns Amerika wel gekarakteriseerd. Maar klopt dat ook en wat zit er eigenlijk achter deze trend? En wat betekent het voor de democratie en voor goed bestuur in Zuid-Amerika? Over deze vragen spreekt goodgovernance expert van de Wereldbank Daniel Kaufmann aanstaande maandag in de achtste lezing in de serie 'Democracy and Development' van de SID-Nederland. Data: maandag 14 mei 2007; Vrije Universiteit, De Boelelaan 1105, Amsterdam; 18.00u.

Daniel Kaufmann is directeur Global Governance bij het World Bank Institute, de onderzoeks- en adviespoot van de Wereldbank voor vraagstukken over capaciteitsopbouw. Kaufmann is een expert op het terrein van goed bestuur en anti-corruptie. Vorig jaar publiceerde hij en zijn team het rapport 'Governance Matters 2006: Worldwide Governance Indicators'.

In zijn lezing analyseert en duidt Kaufmann de achtergronden en gevolgen van de linkse en populistische wind die momenteel door Zuid-Amerika waait. Evo Morales wint de verkiezingen in Bolivia, Michelle Bachelet die in Chili en Ollanta Humala de eerste ronde voor de presidentverkiezingen in Peru. En dan is er Hugo Chávez in Venezuela, president Lula in Brazilië Rafael Correa in Ecuador en Néstor Kirchner in Argentinië. In Mexico verloor López Obrador nipt het presidentschap.

SID-serie 2006-2007

SID-Nederland houdt dit seizoen de relatie democratie-ontwikkeling kritisch tegen het licht. Ontwikkelingssamenwerking heeft naast sociale, economische en technische doelen, ook een institutionele en politieke opdracht. Bij good governance gaat het vaak om democratisch bestuur. De realiteit daarvan blijkt echter weerbarstig. Bij het bevorderen van goed bestuur in ontwikkelingslanden draait het niet alleen om - op zich al lastige - vragen over wat er wanneer en hoe moet gebeuren, maar ook hoe om te gaan met culturele en politieke diversiteit.

Dat levert taaie beleidsdilemma's op. Wat komt bijvoorbeeld eerst: democratie of ontwikkeling? Of zijn misschien stabiliteit recht en orde, en veiligheid de echte eerste voorwaarden? En als dat zo is: pleit er iets voor dictatoriaal bestuur in bepaalde stadia van economische groei? Is bevordering van democratie van buitenaf eigenlijk wel mogelijk? En hoe verhoudt werken aan democratie zich tot de bestaande praktijk van ontwikkelingssamenwerking? Voor het volledige programma van de SID-serie, zie: www.sid-nl.org. ------------------------


Ingezonden persbericht