Waterschap vervangt voetgangersbrug Faliezusterspark Maastricht


MAASTRICHT, 20070509 -- Vanaf 14 mei start het Waterschap Roer en Overmaas met de sloop en het vernieuwen van de voetgangersbrug in het Faliezusterspark in Maastricht. De werkzaamheden nemen 4 tot maximaal 6 maanden in beslag. Aannemingsbedrijf Van Beers Hoogeloon BV uit Hoogeloon voert de werkzaamheden in opdracht van het waterschap uit. Dit is hetzelfde bedrijf dat ook de vistrap in het park ter hoogte van de Leeuwenmolen heeft aangelegd.

Afsluitvoorziening
Het voetgangersbruggetje heeft een afsluitvoorziening voor water om bij hoog water van de Maas de stad te beschermen. Bij het opstuwen van water in de Maas sluit het waterschap de noordelijke tak van de Jeker af. Dit gebeurt onder andere met de schuif in de voetgangersbrug.
Deze afsluitvoorziening in de vorm van een schuif met een heugelstang, is verbonden aan de brug en moet vervangen en uitgebreid worden met een tweede schuif. Het waterschap heeft tot taak om te zorgen voor droge voeten en schoon water. In dit kader zijn er ook diverse acties door gemeente en waterschap gepland en al uitgevoerd die de waterkering moeten verbeteren en de stad beter moeten beschermen tegen hoog water. Dit is er één van.

Het waterschap breekt de oude brug af en bouwt een nieuwe brug, met betonnen binnenwerk, op vanaf de bodem van de Jeker met twee schuiven in plaats van één. De huidige verschijningsvorm van de brug komt (vernieuwd) terug.

Om de werkzaamheden goed te kunnen uitvoeren en in verband met de veiligheid van bezoekers van het park, zet het waterschap het bouwterrein met hekken af. De lus van de wandelroute blijft intact, zodat wandelaars daar gewoon gebruik van kunnen blijven maken.

Inmiddels zijn de bouwhekken bij de gebouwde vistrap in het Mgr. Nolenspark ter hoogte van het zorgcentrum verwijderd en in de Jeker en de vistrap stroomt nu water.





Waterschap Roer en Overmaas