ProRail

Persbericht

08-05-2007

Innovatiedag en PrijsVraag ProRail

Op 14 mei vindt de tweede ProRail Innovatiedag plaats. Tijdens deze dag maakt Jeltje van Nieuwenhoven, OV ambassadeur, de winnaar bekend van de tweede ProRail PrijsVraag. Centraal thema op de Innovatiedag is de kracht van samenwerking bij het realiseren van innovaties. De ProRail Prijsvraag is een voorbeeld van de wijze waarop ProRail samenwerking vormgeeft. Bedrijven en particulieren hebben ideeën ingezonden voor de verbetering van het openbaar vervoer per spoor. Centrale vraag was: Hoe krijgen we op regionale lijnen meer reizigers in de trein tegen lagere kosten?

De deelnemers aan de Innovatiedag krijgen informatie over verschillende innovaties waarvoor ProRail het initiatief heeft genomen. Dat zijn onder meer het Routelint, het Meetplatform, het Operations Control Center Rail, het CO2-neutraal station en innovaties voor het Herstelplan Spoor.

Voor de prijsvraag zijn 59 inzendingen ingestuurd. De jury selecteerde 6 ideeën die in aanmerking komen voor de prijs. De jury staat onder voorzitterschap van OV ambassadeur Jeltje van Nieuwenhoven. In de jury zitten verder: Gerlach Cerfontaine, president en CEO Schiphol Group, Marijke van Haaren, Gedeputeerde provincie Gelderland, Bert Klerk, voorzitter Raad van Bestuur ProRail, Tjibbe Stelwagen, voormalig NS directeur en Margot Weijnen, TU Delft en lid van het Innovatieplatform.

De zes genomineerden ontvingen 20.000 Euro om hun idee verder uit te werken. Deze uitwerkingen zijn aan de jury gepresenteerd. ProRail wil dat het winnende idee ook daadwerkelijk kan worden uitgevoerd en stelt daarvoor een bedrag van 100.000 Euro beschikbaar.

Vorig jaar was het winnende idee een mobiele werkplaats. Dit idee is uitgevoerd en de mobiele werkplaats is in de zomer van 2006 in gebruik genomen. De mobiele werkplaats verhoogt de veiligheid van de werkers aan het spoor.

De Innovatiedag vindt plaats in Media Plaza, Jaarbeurs, Hal 6, Croeselaan te Utrecht.