Uitnodiging voor de media:

Verburg ontvangt evaluatie reconstructie zandgebieden

Op maandag 14 mei brengt minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) een werkbezoek aan de gemeente Gemert-Bakel. Onderwerp van dit werkbezoek is de reconstructie van de zandgebieden in Zuid- en Oost-Nederland. Veel kleine, locale projecten in vijf provincies vormen samen het megaproject de Reconstructie. De reconstructie moet leiden tot een goede ruimtelijke structuur, verbetering van het woon-, werk-, en leefklimaat en de economie in deze gebieden een impuls geven. Onderdeel van de reconstructiewet is een evaluatie na vijf jaar. Aanleiding voor de Reconstructie was de snelle verspreiding van varkenspest in 1997 en de wens om dat in de toekomst te voorkomen. De resultaten van deze evaluatie worden tijdens dit werkbezoek aangeboden aan de minister door Alterra.

De minister begint haar bezoek in Milheeze waar ze een toelichting krijgt op de rol van de gemeente in het reconstructieproces met name bij het plattelandsvernieuwingsproject de Bakelse Plassen. In dit project wordt zandwinning, aanleg van een 18 holes-golfbaan, extensieve waterrecreatie, aanleg van een ecologische verbindingszone en kavelruil van landbouwbedrijven integraal aangepakt. Daarna gaat de minister via de Bakelse plassen naar de dorpsrand van Milheeze waar ze uitleg krijgt over bedrijfsbeëindigingen en hoe deze ruimte voor woningbouw hebben opgeleverd. De minister eindigt het gesprek met ondernemers over moderne duurzame bedrijfsvoering in de intensieve veehouderij.

Zoals het kabinet aankondigde zoeken de bewindslieden in de eerste 100 dagen van hun termijn tijdens werkbezoeken de dialoog met de samenleving. De minister zoekt in de informele gesprekken met een breed scala aan vertegenwoordigers uit de regio naar ervaringen, meningen en ideeën uit het veld.

NOOT voor de redactie (