CDA

006] 10 mei 2007 - Persbericht -
Latijns Amerika dagen

Latijns-Amerikadagen met tal van bekende Nederlandse, Europese en Latijnsamerikaanse politici, bestuurders, deskundigen en opinieleiders.

De Eduardo Freistichting (de CDA-stichting voor Internationale Solidariteit) organiseert in samenwerking met een aantal andere organisaties op maandag 14 en dinsdag 15 mei a.s. de zogeheten Latijns-Amerikadagen. Centraal in het programma staat de relatie tussen Latijns Amerika en Europa/Nederland.

Aan het programma nemen tal van bekende Nederlandse, Europese en Latijnsamerikaanse (oud-) politici, deskundigen en bestuurders en opinieleiders deel. Onder hen onder meer Alexander Rinnooy Kan (voorzitter SER), Rodrigo Carazo Odio (oud-president Costa Rica), Juan Somavia (secretaris-generaal ILO), Jacques Schraven (oud-voorzitter VNO/NCW), Jorge Castaneda (oud-minister van Buitenlandse Zaken van Mexico), Carlos Molina (vertegenwoordiger vakbeweging Midden-Amerika) en Doekle Terpstra (oud-voorzitter CNV).
Namens het CDA verlenen Tweede Kamerlid Kathleen Ferrier, Eerste Kamerlid Jos van Gennip en Ellen Nauta (oud-internationaal secretaris) hun actieve medewerking. Het ochtendgedeelte op dinsdag 15 mei wordt geopend door prins Carlos de Bourbon de Parma.
Locatie op maandag 14 mei is het SER-gebouw aan de Bezuidenhoutseweg 60 te Den Haag.
Locatie op 15 mei is zaal Ottone, Kromme Nieuwegracht 62 te Utrecht.

Er is nog altijd sprake van een bijzondere relatie tussen Latijns Amerika en Europa/Nederland. Deels vanwege historische banden en culturele verwantschap, maar ook vanwege economische en politieke samenwerking. In de ogen van veel Latijnsamerikanen is met name Nederland een betrouwbare partner. Er liggen voor Nederland grote economische kansen in sectoren als onder meer energie, de agrarische verwerkende industrie en energie.

Hoofdthemaâs tijdens de dagen zijn: De sociaal-economische dialoog in Latijns Amerika, de nieuwe samenwerkingsagenda van Latijns Amerika en Europa/Nederland, en sociale en politieke achtergronden van en perspectieven voor de democratie in Latijns Amerika.

Maandag 14 mei

Het eerste hoofdthema is de sociaal-economische dialoog in Latijns Amerika.

Aan dit deel van het programma nemen onder meer deel: Alexander Rinnooy Kan, oud-minister Bram Peper, Carlos Molina, Jacques Schraven , Ben van Schaik (oud-president-directeur Daimler-Benz Brazilië), Juan Somavia, Doekle Terpstra, Javier Nino Perez (directoraat Latijns Amerika namens de Europese Commissie), Daniel Kaufman (directeur Wereldbank Washington) en Rodrigo Carazo Odio.

Tijd: 9.15 uur- 12.15 uur.

Het tweede hoofdthema is: De nieuwe samenwerkingsagenda van Latijns Amerika en Europa/Nederland
Centrale vragen zijn: Welke betekenis hebben de recente politieke, economische en sociale ontwikkelingen in Latijns Amerika? Welke kansen zijn er voor intensievere samenwerking en voor een gemeenschappelijke agenda van Latijns Amerika en Europa/Nederland?.

Aan dit deel van het programma werken onder meer mee: Rodrigo Carazo Odio, Jorge Castaneda, Daniel Kaufman, Kathleen Ferrier, Joel Voordewind (Tweede kamerlid ChristenUnie), Rene Grotenhuis (directeur Cordaid), Jan de Groof (UNESCO), Franciso Lopez-Bermudez (hoogleraar mensenrechten aan de Universiteit van Utrecht), Ellen Nauta en Jos van Gennip.

Tijd: 13.30 -18.15 uur

Tijdens dit middagdeel is er ook een debat over de rol van de media en de beeldvorming over Latijns Amerika. Daaraan nemen deel de journalisten Cees Zoon (Volkskrant), Edwin Koopman (Trouw) en Eric Vrijsen (Elsevier).

Tijd: 16.15 -17.00 uur

Dinsdag 15 mei

Hoofdthema van het ochtenddeel is: Democratie in Latijns Amerika, sociale en politieke uitdagingen en de reactie van Europa. Specifiek zal gekeken worden naar de staat van democratie in Latijns-Amerika. En welke stappen eventueel moeten worden genomen om de democratie te versterken.

Aan dit deel van het programma werken mee: prins Carlos de Bourbon de Parma, Jorge Castaneda, Peter Smith (hoogleraar politieke wetenschappen aan de universiteit van San Diego) en Patricio Silva (hoogleraar moderne Latijnsamerikaanse geschiedenis aan de Universiteit van Leiden)

Tijd: 10.00 â 12.15 uur.

Het laatste hoofdthema is: Beyond the Washington consensus. Armoede, uitsluiting en democratie in Latijns Amerika.

Er lijkt zich een consensus te ontwikkelingen over een kritische houding richting de Verenigde Staten van Amerika. Maar wat bindt de landen nog meer?

Aan dit deel werken mee: Willem Gispen (rector-magnificus Universiteit van Utrecht), Javier Nino Perez, Daniel Kaufmann, Peter Smith en Ernesto Attone (vice-secretaris CEPAL ECLA, Santiago Chili

Tijd: 13. 45 uur- 16.30 uur.

âs Avonds is er een programma in het kader van het Latijns Amerika Filmfestival in Utrecht (zie integraal programma)

U dient zich vooraf aan te melden via: meijer@cda.nl. Wilt u daarbij aangeven welke deel/delen van het programma u wenst te bezoeken.